Když potřebuji upéct nějakou rychlou jistotu, udělám jednu ze svých osvědčených bábovek. Jenže už 2 měsíce hledám formu a ona nikde (nálezce odměním). Potřebovala jsem ale rychle něco upéct, aby bylo co druhý den na svačinu. Zároveň se nám doma nakupily banány a v lednici čekal na svoji chvíli 1 tvaroh…
Vznikl tedy tento moučník, který je díky kombinaci tvarohu, banánů a ořechů nádherně voňavý. Jeho příprava je navíc otázkou pár minut …
Budete potřebovat
- 250 g tvarohu (dala jsem nízkotučný ve vaničce)
- 250 g polohrubé mouky (můžete dát polovinu celozrnné nebo bezlepkové)
- 4 vejce
- 2 zralé banány
- 100 ml řepkového oleje (může být kokosový)
- dle chuti na jemno nasekané vlašské ořechy (2 velké hrsti, mohly by být i mleté mandle)
- 1 bio kypřící prášek do pečiva
- 1 bio vanilkový cukr (lze vynechat)
- něco na doslazení těsta (kokosový cukr, přírodní cukr, xylitol, obilný sirup)
Postup
- Vejce ušlehejte do pěny spolu s vybraným sladidlem.
- Přidejte tvaroh, olej a postupně vmíchejte mouku s práškem do pečiva.
- Ke konci do těsta nakrájejte 2 banány na malé kousky a posekané vlašské ořechy.
- Vlijte do vymazané a vysypané kulaté formy a pečte na 180 stupňů do zezlátnutí a suché špejle. Do 40 minut by mělo být hotovo.
Druhý den je moučník lepší, více zvláční.
Jak moc moučník osladit?
Obecně platí, že čím méně budete sladit, tím lépe. No jo, ale ono to musí chutnat. Hlavně Vám. Pokud použijete sladké banány, do těsta bude stačit třeba jen vanilkový cukr a 2 lžíce kokosového cukru nebo nějaký přírodní sirup. Tvaroh z vaničky také nebývá tolik kyselý jako ten klasický v alobalu, proto není třeba zas až tak doslazovat.
Slazení moučníků měním vždy podle toho, zda se jedná o “svačinový” moučník nebo dezertní moučník, který dělávám o něco sladší.