Receptur na ořechové lívance existuje mnoho. Většina z nich obsahuje i nějaké množství mouky. Pro mě to byly 4 pokusy, než jsem dospěla k tomuto jednoduchému receptu bez mouky, který v tomto poměru ingrediencí funguje.
Zásadní při postupu a pečení lívanečků je, že se musí péct na mírném stupni. Jinak by se připálily a střed by dostatečně neztuhnul a nešly by pak snadno otočit.
Také je důležité použít střední vejce. Velká vejce L už by “byla moc”. Bylo by potřeba těsto více zahustit.
Postup je jinak naprosto jednoduchý.🙂
Ingredience na 8 lívanců
- 120 g na jemno namletých vlašských ořechů (rozsekala jsem v minirobotu)
- 3 střední vejce
- 2 lžíce sypkého oslazovadla (přírodní cukr, kokosový cukr, méně kalorické varianty jako xylitol atd.)
Na ozdobu zakysaná smetana či hustý bílý jogurt, ovoce dle chuti a sezóny.
Postup
- Vlašské ořechy nasekám/rozemelu na jemno v robotu.
- Žloutky oddělím od bílků. Žloutky vyšlehám se sypkým oslazovadlem do krémové konzistence.
- Bílky vyšlehám do pěny. Ořechy promíchám se žloutky a vařečkou jemně zapracuji sníh.
- Vzniklé nadýchané těsto nanáším lžící na středně rozehřátou vymaštěnou pánev a peču na mírném stupni pozvolna lívanečky. Až zatuhnou, obrátím je a krátce opeču i z druhé strany.
- Ihned podávám a zdobím hustým jogurtem, zakysanou smetanou a ovocem či rozmačkaným ovocem. Výborné jsou i s podušenými jablky.
> ☝️Doporučuji vyzkoušet také tyto jednoduché lívance z ricotty.🙂
Ať se vám lívanečky povedou! 🙂