Recept

Víno & jídlo: Pinsa romana s parmskou šunkou a mozzarellou – extra jednoduché

Nadýchané těsto s domácí rajčatovou omáčkou ozdobené skvělými ingrediencemi v italském duchu. Tento recept je rychlovka, protože pracujeme s předpřipraveným těstem. Tohle jídlo zvládne každý.

Chcete rychlou večeři, chuťovku nebo připravit něco atraktivního pro přátele? Super věc je pinsa. Pinsa je tradiční italské jídlo podobné pizze. Její příprava i chuť je však jiná.

Zatímco pizza je “placatá” a vyrobená z pšeničné mouky, pinsa je nadýchaná a tradičně kromě pšeničné mouky obsahuje i rýžovou a sojovou.

Těsto na pinsu si samozřejmě můžete vyrobit od základu, v tomto receptu chci ale ukázat, jak se k výsledku dostat rychle. Občas se fakt hodí mít po ruce hotový základ, který jen dozdobíte a dopečete.

K pinse se tradičně hodí kvalitní bílé víno, o které se opět postaralo vinisto, které je parťákem tohoto webu v oblasti párování jídla s vínem. Vinisto je první české online tržiště s vínem a destiláty, kde můžete pohodlně vybrat vína ze všech koutů světa přesně podle vašeho gusta.

Jdeme na recept…

 Ingredience na 1 pinsu

  • 1 základ na pinsu (prodává se jako produkt k dopečení)
  • 200 g passaty (zahuštěné rajčatové pyré)
  • 100 g cherry nebo datlových rajčátek
  • 1 balení parmské šunky
  • 1 balení kvalitní mozzarelly
  • Hrst čerstvé bazalky
  • Sušené italské bylinky
  • 1 lžička třtinového cukru
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř

 Postup

  1. Jako první si připravte domácí omáčku na pinsu. Do rendlíku dejte pasírovaná rajčata, napůl překrojená čerstvá rajčátka, ochuťte solí, pepřem, bylinkami a kyselost vyrovnejte troškou cukru. Vařte bez pokličky do zhoustnutí alespoň 15 minut. Cílem je odpařit vodu. Nechte vychladnout.

  2. Troubu předehřejte na 230°. Pinsu dejte na plech a potřete omáčkou. Nemusíte použít všechnu. Ozdobte ledabyle parmskou šunkou a osušenou natrhanou mozzarellou.

  3. Pečte podle návodu, obvykle stačí 4 až 5 minut.

  4. Zakápněte olivovým olejem a ozdobte bazalkou. Podávejte stylově na dřevěném prkénku se sklenkou vychlazeného bílého vína.

TIP č. 1

V rámci párování jídla s vínem se k této pinse hodí třeba Pinot Grigio nebo Sauvignon Blanc. Chybu neuděláte také růžovým vínem. Více tipů najdete na vinistu.

 TIP č. 2

V tomto receptu jsem pinsu ozdobila a dala zapéct do trouby. Pinsa je však také specifická tím, že se tradičně zdobí i čerstvými ingrediencemi. Co to znamená v praxi: Základ na pinsu potřete omáčkou, dáte péct, a když je hotová, už ji jen ozdobíte parmskou šunkou, natrhanou mozzarellou, olivami, rukolou, bazalkou. Vypadá to božsky.

> ☝️Další recept v italském duchu? Doporučuji vyzkoušet tyto boloňské lasagně. Ty jdou ruku v ruce zase s červeným vínem…

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...