Pohanková polévka se zeleninou – jednoduchá a rychlá

Stačí mít doma pár lžic pohanky, trochu kořenové zeleniny a během chvíle je hřejivá polévka na světě. Polévku budete mít hotovou do 20 minut.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Pohanka je výživná bezlepková obilovina bohatá na rutin, která si v našem jídelníčku zaslouží rozhodně více prostoru, než je u většiny lidí obvyklé. Dříve jsem doma měla pytlík pohanky “aby se neřeklo”, ale pořádně jsem nevěděla, co s ní. Postupně zdomácněla a používám ji na mnoho způsobů. Výborné jsou z ní POHANKOVÉ KARBANÁTKY, z pohankové mouky pak zase POHANKOVÉ PALAČINKY, které jsou skvělé na slano i na sladko. No a takový VALAŠSKÝ KONTRABÁŠ, ten nemůže zklamat 🙂

Budete potřebovat

  • 80g pohanky kroupy (je to asi 6 lžic)
  • 1 petržel kořen (můžete i malý kousek celeru)
  • 1 mrkev
  • 2 brambory
  • cca 1 litr vývaru (+ poté dle potřeby)
  • Řepkov�� olej nebo přepuštěné máslo
  • Čerstvou petržel
  • Na dochucení sůl

Postup

  1. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky. Ty pak orestujte na řepkovém oleji nebo přepuštěném másle.
  2. Zalijte litrem vody nebo vývaru a přidejte na malé kostičky nakrájené 2 brambory a propláchnutou pohanku.
  3. Vařte do změknutí brambor, pohanka pak v polévce případně sama “dojde”. Maximálně 15 minut.
  4. Dochuťte polévku trochou soli a čerstvě nasekanou petrželí.

U receptu není ani tak důležité, zda dáte více či méně zeleniny nebo pohanky, hlavní je, aby toho všeho dohromady nebylo zkrátka moc. Tato polévka se mi dle představ povedla až napotřetí. Předtím jsem té pohanky dávala požehnaně. Ta pak nabobtnala a v polévce stála lžíce. Méně je více … 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky