Recept

Pohanková polévka se zeleninou – jednoduchá a rychlá

Stačí mít doma pár lžic pohanky, trochu kořenové zeleniny a během chvíle je hřejivá polévka na světě. Polévku budete mít hotovou do 20 minut.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Pohanka je výživná bezlepková obilovina bohatá na rutin, která si v našem jídelníčku zaslouží rozhodně více prostoru, než je u většiny lidí obvyklé. Dříve jsem doma měla pytlík pohanky “aby se neřeklo”, ale pořádně jsem nevěděla, co s ní. Postupně zdomácněla a používám ji na mnoho způsobů. Výborné jsou z ní POHANKOVÉ KARBANÁTKY, z pohankové mouky pak zase POHANKOVÉ PALAČINKY, které jsou skvělé na slano i na sladko. No a takový VALAŠSKÝ KONTRABÁŠ, ten nemůže zklamat 🙂

Budete potřebovat

  • 80g pohanky kroupy (je to asi 6 lžic)
  • 1 petržel kořen (můžete i malý kousek celeru)
  • 1 mrkev
  • 2 brambory
  • cca 1 litr vývaru (+ poté dle potřeby)
  • Řepkový olej nebo přepuštěné máslo
  • Čerstvou petržel
  • Na dochucení sůl

Postup

  1. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky. Ty pak orestujte na řepkovém oleji nebo přepuštěném másle.
  2. Zalijte litrem vody nebo vývaru a přidejte na malé kostičky nakrájené 2 brambory a propláchnutou pohanku.
  3. Vařte do změknutí brambor, pohanka pak v polévce případně sama “dojde”. Maximálně 15 minut.
  4. Dochuťte polévku trochou soli a čerstvě nasekanou petrželí.

U receptu není ani tak důležité, zda dáte více či méně zeleniny nebo pohanky, hlavní je, aby toho všeho dohromady nebylo zkrátka moc. Tato polévka se mi dle představ povedla až napotřetí. Předtím jsem té pohanky dávala požehnaně. Ta pak nabobtnala a v polévce stála lžíce. Méně je více … 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky