Ať vařím jakoukoliv luštěninovou polévku, vždy ji doplňuji o zeleninu. Luštěniny jsou sice velmi zdravé, není však třeba přehánět to s nimi v rámci 1 porce. Vyplatí se je jíst spíš pravidelně, ale v přiměřeném množství.
Krémovou cizrnovou polévku proto doplňuji třeba batáty, do čočkové polévky dávám zase mrkev. Polévky z mungo fazolek ráda dělám v orientálním duchu a doplňuji je o rajčata, kapustu, mořskou řasu nebo celer.
Teď jsem zvolila postup, kdy jsem si nejdříve samostatně pohodlně bez práce uvařila mungo a mezitím jsem si vedle na pánvi připravila cibulový základ s celerem, který pak polévku skvěle doplní a dochutí.
Malým i velkým polévka chutnala a nikdo nepoznal, že ony bílé kostičky jsou celerové.🙂
Ingredience
- 250 g fazolek mungo (v suchém stavu)
- 250 g kostiček celeru
- 1 velká nebo 2 menší cibule
- Tuk na orestování cibule a celeru (Já jsem dala přepuštěné máslo Ghí)
- 2 litry vody
- 2 až 3 stroužky česneku (nebo jak vám vyhovuje)
- Na dochucení sůl, pepř a směs koření typově vhodná k luštěninám (Buď orientální garam masala nebo tradičně bobkový list, majoránka, kmín atd.)
- 1 lžička kurkumy (dodá polévce barvu)
- Na talíři můžete doplnit o lžíci hustého jogurtu či zakysané smetany a ozdobit “zelení” dle sezóny
Postup
- Mungo namočím do vody. Buď přes noc nebo alespoň na 2 hodiny. Vodu pak sliju. Fazole zaliju 2 litry vody a uvařím do měkka. Doba varu vždy záleží na typu fazolí, tvrdosti vody. Většinou je dám vařit na 45 minut a pak se uvidí…
- Zatímco se vaří mungo, připravím si orestovanou cibuli s celerem. Díky tomuto kroku bude mít polévka ve výsledku lepší chuť. Cibuli nakrájím na drobné kostičky, celer oloupu, nakrájím ho na plátky a pak na kostičky. Nejdříve orestuji cibuli. Až chytne barvu, přidám celer a také ho orestuji do zlatova. Ke konci přidám směs koření a promíchám ho s cibulí a celerem. Teď jsem dala směs koření s orientálním nádechem “Garam masala”.
- Orestovanou směs přidám k fazolím mungo, dochutím solí, pepřem (pokud je třeba) a vařím dalších 10 až 15 minut tak, aby celer změkl.
- Na závěr doladím hustotu. Mně vyhovuje, když je tekutina trošku krémová. Odeberu 1 naběračku fazolí z polévky, přidám trochu tekutiny a tyčovým mixérem rozmixuji zcela do hladka. Vliju zpět do hrnce. Polévka se takto přirozeně jemně zahustí bez použití mouky.
TIP k dochucení polévky
Pokud polévku pojmete v orientálním duchu a dáte do ní bu’d koření garam masala nebo římský kmín či zázvor, můžete ji na závěr doladit ještě troškou citronové šťávy. Tato ingredience se objevuje v originálních receptech tohoto typu a zvýrazní chuť polévky.
> ☝️Tady je další nápad, jak využít mungo. Doporučuji vyzkoušet tento Dhál z fazolek mungo s rajčaty a kokosovým mlékem.🙂
Ať se vám recepty s mungem povedou!🙂