Pokud nemůžete odolat tomuto českému plísňovému sýru a máte ho rádi třeba ve formě pomazánky, zkuste si ji dopřát v odlehčené verzi. Nivu můžete utřít s kostkou másla a vyrobit si tak extra kalorickou pomazánku, nebo zkusit zdravější variantu. Niva je sama o sobě hodně tučný sýr, není tedy nutné přidávat máslo, majolku či tavený sýr, což je běžnou praxí. Zrovnatak poslouží i sýr cottage, který je mnohem lehčí. Do pomazánek také často přidávám různou zeleninu, tentokrát to byl na jemno nastrouhaný syrový celer, který pomazánku obohatí o vlákninu a další hodnotné mikrosložky.
Budete potřebovat
- 150 – 200g modrého aromatického sýra (niva, gorgonzola …)
- 1 kelímek sýra [cottage](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/cottage-syr “cottage”)
- Kus na jemno nastrouhaného celeru (čtvrtku střední bulvy nebo klidně více dle chuti)
- Jarní cibulku nebo cibuli (pokud nechcete oplývat odérem, lze vynechat)
- Trochu soli, pepře (pokud je sýr dost slaný, není ani potřeba)
Postup
- Plísňový sýr nastrouhejte na hrubo.
- Celer oloupejte a nastrouhejte na jemno. Množství je na vás.
- Sýr a celer smíchejte se sýrem cottage, podle chuti lehce osolte či opepřete a pokud vám nevadí cibulový odér, tak vmíchejte na jemno nakrájené jarní cibulky nebo cibuli.
Počítáme kalorie
Je hodně velký rozdíl, zda nivu rozmícháte s máslem nebo sýrem cottage.
- 150 g másla má 1 115kcal
- 150g cottage má 157kcal. Tak to už je rozdíl, který stojí za pozornost.
Vhodné pro všechny?
Plísňové sýry by se měly konzumovat střídmě, spíše na chuť než jako běžný sýr. Je zapotřebí dbát na jejich čerstvost a správné skladování, konzumovat by je rozhodně neměly děti a těhotné ženy.
Kamarádky manžel, kterému sýr cottage pro svoji nudnost nesmí do lednice a o celeru ví leda tak to, že existuje, tak si tuto pomazánku náramně vychvaloval a přítomný cottage a nemalé množství celeru ani nepoznal.