Když připravuji bábovku, tak nejčastěji celozrnnou, do této ale nedávám špaldovou mouku, která má výraznější chuť a tmavší barvu. Tuto citronovou bábovku tedy připravuji buď z bio celozrnné pšeničné mouky v kombinaci s polohrubou, nebo použiju 1 hrnek bezlepkové mouky. Lépe tak vynikne citronová chuť.
Bábovku pak sladím podle toho, pro jaký účel ji chystám, jak moc sladká má být a tak dále.
Vyzkoušenou mám i variantu s nekalorickým erythritolem a stevií.
Potřebujete
(1 hrnek = 250ml nebo jak jste zvyklí dle velikosti bábovkové formy)
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek pšeničné celozrnné mouky
- 1 hrnek mléka ( můžete použít klasické nebo např. mandlové)
- 3/4 hrnku cukru nebo alternativního sladila dle vašich preferencí
- 2 vejce
- ½ hrnku rostlinného oleje
- 1 bio vanilkový cukr
- 1 bio prášek do pečiva
- 1 lžíci citronové kůry z bio citrónu
- Šťávu z půlky citrónu
Postup
- Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mléko, olej, citronovou kůru a šťávu, vanilkový cukr.
- Na závěr smíchejte s moukou a kypřícím práškem do pečiva.
- Vše důkladně promíchejte a vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečte v předem vyhřáté troubě na cca 170 stupňů po dobu 45 – 50 minut. Zkuste špejlí, zda je bábovka hotová, když zůstane špejle po vpichu suchá, je upečená. Nechte ji zchladnout ve formě, poté vyklopte.
Dobrou chuť!