S přibývající teplotou za oknem přibývá chuť zase se více věnovat salátům. Zde je inspirace na jeden můj oblíbený. Kozí sýr je ogrilovaný během pár minut, příprava ostatních ingrediencí je také bleskovou záležitostí.
Červenou řepu používám do tohoto salátu nejraději doma uvařenou, i když se dnes dá už hotová a vakuovaná koupit. Uvařím si ve vodě do měkka kilo řepy a pak ji využiji na salát, do pomazánky, krémové polévky nebo čokoládového moučníku. Řepa se ve zdravé kuchyni nikdy nezratí 🙂
Budete potřebovat
- Různé listové saláty ( Polníček, římský salát, ledový salát, little gam)
- Kozí sýr (Nejlépe typ “camembert”, který má na povrchu tenkou slupku)
- Nakládanou nebo vařenou červenou řepu
- Dužinu čerstvého pomeranče (zbavte ho nejen slupky, ale i průhledné slupky, která chrání každý měsíček)
- Dýňová semínka krátce opražená na pánvi
- Domácí zálivku z pomerančové nebo citronové šťávy, medu a olivového oleje
- Čerstvý pepř na dochucení
Postup
- Sýr ogrilujte pár minut z obou stran buď na grilovací pánvi nebo grilu. Kozí sýry je vhodné podložit alobalem, záleží jak pevný sýr je, jaký typ máte zrovna v ruce.
- Připravte si domácí zálivku na salát tak, že metličkou smícháte do krémové konzistence pomerančovou nebo citronovou šťávu, med a olivový olej. Naprosto snadné a výborné.
- Pak už jen natrhejte omyté listové saláty, smíchejte je se zálivkou, položte je na talíř a doplňte o kolečka vařené červené řepy a pár kousků dužiny pomeranče. Navrch položte grilovaný kozí sýr a ten ozdobte na pánvi opraženými dýňovými semínky.
Chuťově úžasný salát, který se hodí jako lehké jídlo, menší porci můžete podávat také jako předkrm v rámci vymazleného menu, kterým chcete potěšit své hosty či jakékoliv další milé strávníky 🙂