Kolik mouky, tolik tvarohu, tolik másla. Notoricky známé těsto, které jsem si připomněla listováním v starší knize na téma české kuchyně. Z první várky jsem dělala klasické tyčinky, z druhé jsem pak nechala děti vykrajovat srdíčka, hvězdičky a zvířátka.
Jednoznačnou výhodou tohoto zobání je absence cukru. I tak ale platí “všeho s mírou”.
Budete potřebovat
Množství na 1 plech
- 150 g hladké mouky (můžete dát polovinu celozrnné)
- 150 g tvarohu
- 150 g másla
- Vejce na potření
- Semínka, kmín, papriku, sůl atd. na ozdobení
Postup
- Z mouky, měkkého másla a tvarohu vypracujte hladké těsto.
- Dejte ho odležet do lednice, aby se dalo dobře vyválet na plát silný max. 0,5cm.
- Vykrájejte libovolné tvary nebo tyčinky a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte kmínem, paprikou, lněnými, sezamovými nebo slunečnicovými semínky.
- Pečte na 180 stupňů do zlatova. Záleží na tloušťce těsta, já jsem pekla 20 minut.
Opravdu jednoduché, osvědčené a s tím kmínem či semínky na povrchu báječné 🙂