Jeden z dalších receptů ze série “Párování jídla s vínem”. Uvařit chuťově zajímavé jídlo nemusí znamenat složité či dlouhé vaření z extra ingrediencí. Příkladem jsou tyto těstoviny s lososem. Jejich příprava je snadná a zvládne je každý.
Parťákem pro tento recept je první české online tržiště s vínem a destiláty Vinisto. Seženu tady vína, která pasují k vybraným jídlům a hlavně v kvalitě, jakou si představuji. Díky Vinistu také mohu postupně objevovat svět naturálních vín, která mě vždy zajímala, ale těžko jsem se k nim dostávala…
A teď ten recept:
Filety lososa osušte a pozvolna opečte na grilovací pánvi na másle Ghí z obou stran tak, aby bylo maso propečené, ale stále šťavnaté. Doba opékání závisí na velikosti a výšce filetu. Ke konci maso osolte a ochuťte bylinkovým kořením. Hodí se i pomerančový pepř.
Připravte si omáčku. Do pánve nebo menšího nepřilnavého hrnce jednoduše vlijte smetanu, přidejte citronovou kůru, trochu soli, lžičku cukru a nechte pozvolna probublávat. Smetana se zredukuje a přirozeně zahustí. Ke konci chuť smetany ještě vylaďte citronovou šťávou a vsypte hrst hrášku.
Zatímco losos odpočívá a smetana houstne v pánvi, uvařte těstoviny podle návodu.
Lososa rozkrájejte na menší kousky. Těstoviny s lososem ihned po uvaření přidejte ke smetaně a vše důkladně zlehka promíchejte. Omáčka má těstoviny jen lehce obalit. Rozdělte na 2 porce a ihned servírujte.
Jídlo obsahuje tučnější rybu, lososa, a také smetanu. Zvolte víno, které není kontrastní, ale naopak chutě podporuje, doplňuje. Např. Ryzlink rýnský nebo Ryzlink vlašský. Hodí se aromatičtější plnější typ vína. Jako jeden z příkladů to může být Ryzlink rýnský pozdní sběr nebo mnoho dalších. Mrkněte, které víno promluví k vám.
Pokud byste chtěli tyto těstoviny připravit pro více lidí, je praktičtější zvolit jiný druh těstovin než dlouhé tagliatelle. Vše se pak bude snadněji dohromady promíchávat. Mohly by to být třeba fusilli…
Sdílet recept na:
Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení