Výborný tvarohový závin s jablky

Osvědčené těsto na závin, které se hodí jak k ovocným, tvarohovým, ořechovým, ale i slaným náplním. Teď se ale držme té největší klasiky. Jablečné... 😇

Záviny obecně patří mezi mé nejoblíbenější moučníky. Neobsahují totiž zbytečné množství cukru a jsou báječně šťavnaté. Dříve se mi ale snaha “udělat zdravé těsto” kolikrát nevyplatila. Závin byl občas tuhý, jindy zase gumový. Né, že by byl výsledek tak špatný, nebylo to ale ono… Tato verze tvarohového těsta na závin je prověřená, výborná a univerzálně použitelná. 👍🙂

 Ingredience na 1 velký závin

Na těsto

  • 200 g hladké mouky (lze kombinovat druhy, já jsem dala hladkou špaldovou)
  • 125 g tvarohu (funguje s jakýmkoliv tvarohem, dala jsem polotučný vaničkový)
  • 125 g povoleného másla

Na náplň

  • 750 g jablek (oloupaná, na hrubo nastrouhaná nebo na drobno posekaná)
  • Dle chuti skořice ( asi 1 lžička)
  • Něco na doslazení jablek (množství dle typu a kyselosti jablek, já jsem dala asi 2 lžíce březového sladidla)
  • 2 vrchovaté lžíce mletého lněného semínka (krásně jablka spojí a natáhnou přebytečnou vlhkost)

 Postup

  1. Z mouky, tvarohu a másla vypracuji hladké těsto. Zabalím ho do fólie a nechám alespoň hodinu v lednici odležet. Mezitím si připravím jablečnou náplň.
  2. Náplň do závinu snese mnoho kreativity a nejlepší je přizpůsobit ji nutričním preferencím. Já jsem teď zvolila na hrubo nastrouhaná jablka lehce doslazená březovým cukrem s nízkým glykemickým indexem a ochucená skořicí. Vodu s jablek jsem stáhla mletým lněným semínkem, které navíc náplň obohatí o další živiny. Do náplně se také případně hodí pár kapek citronové šťávy.
  3. A už jdeme na těsto. Těsto vyválím na pomoučené ploše na na tenkou placku. Na ni doprostřed nanesu náplň a zavinu. Přehnu nejdříve z jedné, pak z druhé strany a spojím okraje. Závin potřu žloutkem rozšlehaným s pakou oleje a špetkou soli. Párkrát propíchnu vidličkou.
  4. Přendám na plech. Já na něj dávám pečící papír. Kdo má ale dobrý nepřilnavý plech, nemusí papír dávat. Peču dozlatova na 185 stupňů asi 35 minut.

Tento závin je vynikající také v kombinaci s mákem a hruškami! Nebo s mákem a s višněmi. Nebo s tvarohem a jahodami. No zkuste. 🙂Mňam! 👍

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google