Bábovka je vláčná, voňavá a můžete ji upéct i jako čistě celozrnnou …No jen se po ní zaprášilo. Díky mrkvi a jablkům obsahuje navíc vlákninu, které má většina lidí nedostatek, tak proč ji nedostat i do moučníků 🙂
Budete potřebovat
- 350g mouky (200g celozrnné špaldové či pšeničné celozrnné a 150g polohrubé)
- 100g na jemno nastrouhané mrkve
- 150g na hrubo nastrouhaných jablek i se šťávou
- 50g mandlových plátků (mohou být i mleté)
- 1 BIO kypřící prášek do pečiva
- 100ml studené vody
- 120ml rostlinného oleje
- 2 vejce
- 150 -200g přírodního cukru (část lze nahradit obilným sladem či sirupem, případně stevií atd.)
- 2 hrsti rozinek
- 100ml horké vody + rum nebo citronovou šťávu na namočení rozinek
- 1 vanilkový cukr
Postup
- V první řadě si namočte rozinky. Dají se namočit do studené tekutiny, trvá jim ale déle, než nabobtnají. Jelikož se většinou rozhodnu z minuty na minutu, že něco upeču, zalévám je horkou vodou, do které přidám buď rum nebo citronovou šťávu.
- Nastrouhejte si na jemno mrkev a na hrubo jablka. Jablka kolikrát ani neloupu, nastrouhaná slupka v moučníku nijak nevadí.
- Pak vejce ušlehejte s cukrem (případně se sirupem či sladem)
- Přidejte olej, mouku, kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr, mandlové lupínky či jiné ořechy.
- Vsypte nastrouhanou mrkev, jablka a namočené rozinky včetně tekutiny, ve které se máčely. Promíchejte.
- Směs bude pravděpodobně dost tuhá, proto nám zbývá ještě přidat cca 100ml vody. Někdo by mohl chtít přidat mléko, ať už klasické, či rostlinné, obyčejná voda ale opravdu stačí. Vody přidejte tolik, aby těsto nebylo moc řídké, ale zas aby v něm nestála lžíce. Vše kolikrát záleží na druhu mouky, na šťavnatosti mrkve a jablek …
- Pak už jen těsto vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte jak jste zvyklí, většinou na 170 stupňů po dobu 50 minut.
Kdybyste měl někdo pocit, že v receptu chybí skořice, která se velice často u moučníků s mrkví objevuje, tak nechybí. Já ji tam záměrně nedávám, protože mi pak přijde, že ta skořice zbytečně přebije ostatní chutě a bábovka pak chutná spíš jak perník.
Co se týče množství cukru, tak to je opravdu na Vás. Někomu stačí 2 lžíce cukru a rozinky, jiný má rád sladší bábovky. Klasickému cukru bychom se měli samozřejmě co nejvíce vyhýbat, pokud ale nekupujete sladkosti a bábovku nesníte za dva dny sami, tak v použití přírodního cukru nevidím problém. Pokud chcete klasický cukr omezovat, popřípadě chcete snížit kalorickou hodnotu moučníku, můžete polovinu cukru nahradit třeba právě stevií.
Ať se povede 🙂