Brambory a luštěniny kombinuji v polévkách ráda. Jsou to cenově dostupné suroviny, které si rozumí a navíc umí polévku přirozeně zahustit. Nejčastěji dělám českou bramboračku s cizrnou, která tradičně voní po česneku a majoránce.
Další velmi oblíbenou variantou je zapojení nejmenších fazolí na světě jménem Mungo. Ty se mi osvědčilo kombinovat s bramborami a dát jim jemný asijský twist, který sedne i dětem.
Vyhovuje mi připravovat polévku z předem uvařených mungo fazolek. Mám tak jistotu, že budou v polévce zcela měkké. Polévka je díky tomuto kroku i lépe stravitelná a rychle hotová.🙂
Rostlinnou smetanu na vaření jsem v tomto případě zvolila kokosovou, protože dodá polévce speciální chuť. Hodí se však i jiné druhy rostlinných smetan jako ovesná, mandlová, sójová či kešu. Tento sortiment doporučuji prostudovat na webu COUNTRYLIFE. Je z čeho vybírat a hned má člověk představu, jaké jsou možnosti.🙂
Mungo fazole předem namočím do vody alespoň na pár hodin. Vždy jich uvařím více, např. 300 g v suchém stavu. Co nespotřebuji do polévky využiju do dalších receptů. Po namočení fazole sliju a uvařím do měkka podle návodu. Trvá to 45 minut až hodinu.
Brambory oškrábu a nakrájím na menší kostičky. Cibuli také na kostičky, pórek na půlkolečka. Ve větším hrnci nechám na oleji zesklovaťet cibuli, přidám pórek a na mírném stupni restuji pár minut. Přidám kostičky brambor, vsypu uvařené mungo a zaliju vodou nebo vývarem.
V průběhu vaření ochutím solí, špetkou pepře a kořením. Když jsou brambory měkké, vliju do hrnce krabičku rostlinné smetany a ještě pár minut pozvolna provařím.
Teď doladím hustotu. Z hrnce odeberu 2 velké naběračky “pevného” obsahu a rozmixuji tyčákem do hladka. Vliju zpět do hrnce.
Na závěr dochutím dle situace. Mně vyhovuje vyvážení chuti kokosové smetany sladkým čekankovým sirupem. Hotovo!
Pokud byste chtěli polévku více rozzářit, pomůže špetka kurkumy
Výraznou kokosovou smetanu můžete nahradit touto jemnější kešu smetanou na vaření
Uvařené fazole mungo, které máte navíc, použijte do rizota, placiček, salátů či pomazánek.
> ☝️ Další úžasnou inspiraci na jídla s rostlinnou smetanou najdete v těchto Countrylife RECEPTECH. Nebudete vědět, co dřív 🙂
Sdílet recept na:
Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení