Recept

Bramborová polévka s pórkem a mungo fazolemi – bez mouky, s rostlinnou smetanou

Plný hrnec syté a výživné polévky, která je perfektní kombinací brambor, pórku a mungo fazolek. Hustá bez mouky. Krémově smetanová "bez krávy". Osvědčený způsob zakomponování atraktivní luštěniny, která má příjemnou chuť. Polévka je jednoduchá na přípravu a vždy se povede.

Brambory a luštěniny kombinuji v polévkách ráda. Jsou to cenově dostupné suroviny, které si rozumí a navíc umí polévku přirozeně zahustit. Nejčastěji dělám českou bramboračku s cizrnou, která tradičně voní po česneku a majoránce.

Další velmi oblíbenou variantou je zapojení nejmenších fazolí na světě jménem Mungo. Ty se mi osvědčilo kombinovat s bramborami a dát jim jemný asijský twist, který sedne i dětem.

Vyhovuje mi připravovat polévku z předem uvařených mungo fazolek. Mám tak jistotu, že budou v polévce zcela měkké. Polévka je díky tomuto kroku i lépe stravitelná a rychle hotová.🙂

Rostlinnou smetanu na vaření jsem v tomto případě zvolila kokosovou, protože dodá polévce speciální chuť. Hodí se však i jiné druhy rostlinných smetan jako ovesná, mandlová, sójová či kešu. Tento sortiment doporučuji prostudovat na webu COUNTRYLIFE. Je z čeho vybírat a hned má člověk představu, jaké jsou možnosti.🙂

 Ingredience

  • 500 g brambor
  • 400 g uvařených Mungo fazolí
  • 1 pór
  • 1 cibule
  • 1,5 litru vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 malá krabička rostlinné smetany – já jsem použila tuto BIO kokosovou alternativu smetany 7 % tuku
  • Olej vhodný k restování
  • Na dochucení sůl, pepř, 1 lžička žlutého kari koření “sladší chuti”
  • Na závěrečné vyvážení 1 lžíce tekutého oslazovadla neutrální chuti – např. toto čekankové slazení
  • Do každého talíře na ozdobu čerstvé bylinky nebo vyklíčená semínka

 Postup

  1. Mungo fazole předem namočím do vody alespoň na pár hodin. Vždy jich uvařím více, např. 300 g v suchém stavu. Co nespotřebuji do polévky využiju do dalších receptů. Po namočení fazole sliju a uvařím do měkka podle návodu. Trvá to 45 minut až hodinu.

  2. Brambory oškrábu a nakrájím na menší kostičky. Cibuli také na kostičky, pórek na půlkolečka. Ve větším hrnci nechám na oleji zesklovaťet cibuli, přidám pórek a na mírném stupni restuji pár minut. Přidám kostičky brambor, vsypu uvařené mungo a zaliju vodou nebo vývarem.

  3. V průběhu vaření ochutím solí, špetkou pepře a kořením. Když jsou brambory měkké, vliju do hrnce krabičku rostlinné smetany a ještě pár minut pozvolna provařím.

  4. Teď doladím hustotu. Z hrnce odeberu 2 velké naběračky “pevného” obsahu a rozmixuji tyčákem do hladka. Vliju zpět do hrnce.

  5. Na závěr dochutím dle situace. Mně vyhovuje vyvážení chuti kokosové smetany sladkým čekankovým sirupem. Hotovo!

Praktické tipy

  • Pokud byste chtěli polévku více rozzářit, pomůže špetka kurkumy

  • Výraznou kokosovou smetanu můžete nahradit touto jemnější kešu smetanou na vaření

  • Uvařené fazole mungo, které máte navíc, použijte do rizota, placiček, salátů či pomazánek.

> ☝️ Další úžasnou inspiraci na jídla s rostlinnou smetanou najdete v těchto Countrylife RECEPTECH. Nebudete vědět, co dřív 🙂

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...