Lasagne doma připravuji snad už 15 let. Je to obecně jídlo, které je potřeba jednou dvakrát zkusit a pak už přesně budete vědět kolik čeho, aby vše bylo přesně, jak chcete.
Já sama dělám 2 druhy boloňských lasagní. První jsou takové rychlé všední pro děti, druhé jsou “slavnostnější”, kdy mi jde o intenzivní chuť tohoto jídla. Tu zajistí v omáčce červené víno, které do ní tradičně patří. Dodá jí autentický šmrnc.
O víno se opět postaralo Vinisto, které je parťákem tohoto webu v oblasti párování jídla s vínem. Vinisto je první české online tržiště s vínem a destiláty, kde můžu pohodlně koupit kvalitní víno přímo od vinařů. S rychlou dopravou a super cenami…
Recept může na první pohled vypadat složitě, ale není…Dáte vařit omáčku, podle návodu připravíte krémový bešamel a pak už jen skládáte do pekáčku. Hlavní je omáčku udělat výraznou. Tak jdeme na to:
Boloňská omáčka:
Bešamel:
Jako první připravte omáčku. Na drobno nakrájenou mrkev a cibuli pozvolna restujte na olivovém oleji. Přidejte pancettu nakrájenou co nejjemněji to jde a chvíli restujte. Přidejte česnek a krátce promíchejte. Pak přidejte maso a restujte dokud nebude opečené a rozpadle na kousky. Osolte a opepřete. Do pánve vlijte sekaná rajčata, přidejte rajčatový protlak a zalijte červeným vínem. Nechte vařit, dokud se část tekutiny neodpaří.
Ochuťte kořením a podlijte většinou vývaru. Pod pokličkou vařte na mírném stupni alespoň hodinu. Ideální je omáčku vařit v pomalém hrnci, bude pak extra jemná. Občas promíchejte, pokud je třeba, podlijte.
Bešamel. Do středního hrnce dejte rozpustit máslo, zasypte moukou a společně krátce zasmažte. Základ nesmí zhnědnout. Zalijte mlékem, ochuťte a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne. Může to trvat tak 10 minut.
Skládejte do pekáčku jednotlivé vrstvy a prosypávejte parmezánem. Jako první potřete zapékací mísu trochou boloňské omáčky. Položte první vrstvu lasagní. Rozlomte je podle potřeby, aby se akorát vešly do nádoby. Následuje boloňská omáčka, bešamel, nastrouhaný parmezán. Další vrstva opět lasagne, boloňská omáčka, bešamel, parmezán. Opakujte. Poslední vrstvu tvoří bešamel posypaný parmezánem.
Pečte na 190° přikryté asi 30 minut. Ke konci dopečte odkryté, aby sýr trochu zezlátl. Důležité je nechat lasagne odpočinout min. 20 minut, hezky se zpevní a lépe se servírují. Podávejte v hlubokém talíři s lístky bazalky a sklenkou italského červeného vína.
K tradičnímu italskému jídlu vyzkoušejte kvalitní italské víno z Vinista. Skvělou volbou je bio víno Nero d’Avola nebo tento italský degustační set Serena, který využijete k dalším příležitostem.
Pokud to s lasagnemi budete myslet vážně, můžete si na ně pořídit pekáček přímo pro ně určený. Budou do něj přesně sedět 🙂
> ☝️Co připravíte příště? Doporučuji tento Teplý salát s kozím sýrem
Sdílet recept na:
Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení