Další recept ze série Párování vína s jídlem. Tentokrát na téma salát jako hlavní jídlo, který je u mnoha lidí oblíbenou zdravou večeří. Jeho součástí jsou tepelně upravené ingredience a sýr, proto je i příjemně sytý.
Tento salát je chutěmi nabitý, je v něm nevšední kombinace křupavého sýra a opečeného ovoce, která je návyková. Skvělé jídlo i pro speciální příležitosti, hosty nebo výjimečný večer ve dvou.
Tento salát pak dokonale doplní výborné bílé víno, o které se opět postaralo Vinisto, které je parťákem tohoto webu v oblasti párování jídla s vínem. Vinisto je první české tržiště s vínem a destiláty, kde můžete pohodlně online koupit vína ze všech koutů od různých vinařů a přijdou vám domů druhý den v jedné objednávce.
Připravte si dresink. Všechny ingredience dejte do vyšší nádoby a rozmixujte do hladka do lehkého zhoustnutí. Pokud doma máte balsamikový krém, můžete ho také zapojit. Chuť dotáhněte podle svého.
Vychlazený kozí sýr rozkrájejte na silnější kolečka. V míse si připravte těstíčko z vejce a hladké mouky a namočte do něj kousky sýra tak, aby byly všude pokryté. Obalte ve strouhance a dejte vychladit do lednice nebo na chvíli šoupněte do mrazáku. Sýr se pak lépe smaží.
Rozpalte pánev a krátce na sucho opražte pekanové ořechy. Dejte je stranou. Na té samé pánvi restujte na oleji či přepuštěném másle špalíčky mrkve, pak přidejte na klínky nakrájené kaki a také orestujte do mírného změknutí.
Osmažte sýr do zlatova.
Polníček rukama lehce roztrhejte a promíchejte ho s částí dresinku, aby byly lístky ochucené. Na talíř rozprostřete polníček a na něj naskládejte mrkev, kaki a pekany. Dle chuti ještě dozdobte dresinkem nebo balsamikovým krémem. Doprostřed naservírujte křupavý kozí sýr.
Podávejte se sklenkou bílého vína a kouskem křupavé bagetky.
K salátům s kozím sýrem se hodí suchá vína Sauvignonu. Za pozornosti stojí např. tento Sauvignon blanc 2020 nebo Sauvignon blanc 2016. Dokonale podpoří chutě salátu.
Smažený křupavý obalovaný sýr si občas dopřeju ráda. Obzvlášť se saláty tvoří lahodný kontrast. Méně ráda už ale mám tu pánev s olejem a celkově smažení v oleji. Proto mám pro vás tip na plán B a tím je horkovzdušná fritéza. Kdo máte, víte…Kdo nemáte, zvažte. Je to super pomocník, o to víc, když doma vaříte třeba jen pro dva.
> ☝️Jako další chuťově zajímavé jídlo doporučuji vyzkoušet tyto Tagliatelle s lososem, a citronovou omáčkou
Sdílet recept na:
Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení