Ingredience na 1 porci nebo 2 menší omelety
- 2 vejce
- 1 lžíce sypkého oslazovadla – cukr nebo jeho alternativy
- 1 lžíce preferované jemně mleté mouky – já dávám mandlovou nebo jáhlovou, rýžovou
- Přepuštěné máslo Ghí nebo olej na opečení
- Na dokončení Ricotta – může být rozmíchaná s trochou sirupu, např. čekankový
- Ovoce dle možností a sezóny – jahodový rozvar z mražených jahod, nebo rozmačkané čerstvé jahody atd.
- Na poprášení alternativa moučkového cukru nebo kokosová mouka
Postup
-
Oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte “cukr” a také vyšlehejte do pěny.
-
Do žloutkové hmoty vmíchejte lžíci mouky. Skvělá je jemně mletá mandlová. Spojte se sněhem.
-
V menší nepřilnavé pánvi nechte zahřát Ghí nebo olej a lžící naneste polovinu směsi. Rozprostřete do tvaru menší omelety. Pozvolna opékejte na mírném stupni. Když omeleta z jedné strany zatuhne, opatrně ji otočte a opečte i z druhé strany.
-
Když jsou omelety hotové, pomažte každou ricottou a přidejte ovocný rozvar nebo šťavnaté ovoce. Dozdobte dle chuti a nálady.
TIP č. 1 – Jak udělat jahodový rozvar?
Jahodový rozvar dělám většinou z jahod, které mám z období sezóny v mrazáku. Jahody dám do rendlíku a nechám je postupně povolit. Pak je šťouchačkou rozmačkám a bez pokličky mírně vařím tak, aby se odpařila voda a přirozeně tak zhoustly. Do omelety je však potřebuji hustější, proto je na závěr lehce dohustím troškou škrobu nebo chia semínky nebo jemně mletým psylliem.
TIP č. 2
Do omelety někdy dávám i jogurt. Ten je ale moc řídký, proto ho nechám na sítku přes plátýnko vykapat. Má pak hustou konzistenci a drží na místě.
> ☝️Další nápad, jak zkombinovat vejce a ricottu? Doporučuji vyzkoušet slané Vaječné muffiny