Teriyaki omáčku jsem dříve znala jen z regálů asijských potravin. Jedná se o speciální japonskou omáčku výrazné chuti, která se především používá při přípravě masa a ryb. Ano, je možné si ji koupit jako hotový produkt a mít ji bez práce. Nevýhodou je však často přítomnost konzervantů a zbytečných ingrediencí.
Připravit si tuto omáčku doma je snadné a navíc si ji můžete doladit podle své chuti. Tak jako u mnoha jiných omáček neexistuje jediná správná receptura. V asijských zemích k její přípravě v originální podobě používají k dochucení Mirin a Saké. Naštěstí se bez toho můžeme obejít.
V tomto receptu naleznete jednoduchou a rychlou verzi Teriyaki omáčky. Výsledná konzistence by měla být jako hodně hustý sirup, který snadno ulpí na kouskách masa či tofu.
Já už mám omáčku v oku a připravuji často 2 její verze. Pro dětí sladší a méně pikantní, pro dospělé zase více slanou a česnekovou.
Stojí zato tuto omáčku vyzkoušet a dát tak kouskům tofu a brokolice jedinečnou výraznou chuť.
Na Teriyaki omáčku
Dám si vařit rýži podle návodu. Pokud chci ke klasické rýži přidat rýži černou, myslím na to dopředu, protože se vaří déle.
Růžičky brokolice umístím na pařák a připravím je nad párou. Ty mražené jsou hotové za pár minut. Syrové růžičky je třeba tepelně upravovat déle. Další možností je brokolici, třeba i s další zeleninou, dát do trouby a pozvolna upéct.
Tofu osuším ubrouskem a nakrájím na větší kostičky. Na nepřilnavé pánvi ho krátce orestuji na malém množství Ghí másla.
Teriyaki omáčka. V menším rendlíku smíchám všechny ingredience kromě škrobu. Důkladně promíchám a nechám pár minut na mírném stupni povařit, aby se chutě propojily. Omáčka je v tuto chvíli zcela tekutá a proto ji na závěr dohustím škrobem. Lžičku škrobu rozmíchám v malé mističce s pár lžícemi vody a přidám do omáčky. Metličkou promíchám do zhoustnutí. Odstavím a doladím chuť. Pro sladší chuť omáčky lze na závěr ještě přidat trochu medu nebo javorového sirupu. Je třeba doladit tak, aby to každému sedělo.
Do pánve, kde je tofu přidám přiměřené množství omáčky, aby byl každý kousek hezky obalený. Do misky naservíruji rýži, přidám brokolici, tofu a dle chuti ještě pokapu omáčkou. Ozdobím sezamovými semínky. Hotovo!
Tento recept je variabilní a můžete tak vykouzlit pokaždé jiné jídlo. Místo rýže se hodí i rýžové nudle, tofu můžete vyměnit za kostičky přírodního tempehu, místo brokolice použít různé druhy zeleniny i hub. Skvělé jsou třeba zelené fazolky v kombinaci se žampiony.
Pokud rádi a často pracujete se sojovou omáčkou, vyplatí se kupovat ji ve větším balení. Mojí volbou je tato půllitrová TAMARI od značky COUNTRYLIFE. Kvůli dceři preferuji tento typ omáčky, protože je bez lepku. Další možností je typ sojové omáčky SHOYU, která se kromě sojových bobů vyrábí i ze pšenice.
> ☝️Další jídlo v asijském duchu? Doporučuji vyzkoušet tohoto Sezamového lososa po asijsku s jasmínovou rýží.
Sdílet recept myšičky na: