Známe to. V plánu opejkání, nakoupí se buřtů jak na školní výlet, děti pak ale baví opejkat daleko více chleba a rohlíky. Buřty zbydou a co teď s nimi.
Nejjistější jídlo je tradiční buřtguláš s pořádnou porcí brambor, na kterém není co zkazit. Jen se musí dobře ochutit.
Zaznamenala jsem 2 základní druhy buřtguláše. Kotlíkový a domácí.
Kotlíkový se připravuje venku na ohni, zalévá se vodou a nezahušťuje se moukou. Je to co nejjednodušší způsob, jak mít “v polních” podmínkách misku husté, horké a voňavé polévky.
Domácí bramborový buřtguláš má vyladěnější chuť i konzistenci. Vždy se povede. Stačí se držet osvědčených pravidel v postupu.🙂
Cibuli nakrájím na drobno. Buřty oloupu a nakrájím je na malé kostičky. Brambory oškrábu a nakrájím je na menší kostičky.
Cibuli pozvolna restuji na malém množství tuku. Když lehce chytne barvu, přidám buřty, které také několik minut opékám. Přidám prolisovaný česnek a jen krátce ho zarestuji, aby se rozvoněl. Ihned zasypu paprikami, kmínem a přidám brambory. Promíchám a zaliju vývarem nebo vodou tak, aby byly ingredience ponořené.
Vařím do změknutí brambor asi 15 minut. Dochutím solí, pepřem a majoránkou. Majoránky dávám klidně celou lžíci. Teď už jen dohustím podle situace. 2 lžíce cizrnové mouky rozmíchám metličkou v trošce vody na hladkou řidší kašičku a vliju do hrnce. Nechám povařit 10 minut. Hotovo!
Ve videu šéfkuchaře Romana Pauluse jsem viděla verzi se sekanými konzervovanými rajčaty. Přidává je do hrnce po cibulce a česneku.
Hezkou barvu bramborovému guláši dodá kvalitní červená mletá paprika. Mně se osvědčila kombinace Davídkovo slovenské lahůdkové papriky a uzené papriky na bukovém dřevě. Ta slovenská je neskutečně rudá a zářivá, ta uzená zase návykově voňavá. Do gulášovek všeho druhu top!
Pokud potřebuji buřtguláš ještě trochu zahustit a nechci sahat po mouce, odeberu naběračkou hustý obsah, rozmixuji tyčákem do hladka a vliju do hrnce.
> ☝️Máte chuť na hustou gulášovku bez uzeniny? Uvařte si tuto GULÁŠOVOU POLÉVKU S MLETÝM MASEM A MÁSLOVÝMI FAZOLEMI.🙂
Sdílet recept myšičky na: