Ingredience na 2 porce
- Těstoviny tagliatelle – asi 200 g v suchém stavu, ideálně tenčí, chlazené nebo prémiové
- 1 velké nebo 2 menší zralá avokáda (Lze koupit jako RTE = Ready To Eat)
- Šťáva z 1 citronu
- Větší hrst lístků čerstvé bazalky
- Sůl
- Pepř a sušený česnek – Já používám koření garlic pepper
- 4 lžíce olivového oleje
Postup
- Dám vařit dostatečné množství vody na těstoviny a uvařím je podle návodu v osolené vodě tzv. “na skus”.
- Zatímco se vaří těstoviny, připravím omáčku pomocí tyčového mixéru. Avokádo rozkrojím, vyndám pecku, vydlabu a dám do menší vyšší nádoby spolu s ostatními ingrediencemi jako je citronová šťáva, bazalkové lístky, koření a olivový olej. Vše rozmixuji do hladka.
- Těstoviny sliju a nechám je trochu “mokré”, aby se dobře promíchaly s avokádovou omáčkou.
- Každou porci ozdobím podle situace a přání lístky bazalky, pepřem nebo decentně chilli papričkami.
TIP č. 1
U kvalitních těstovin platí, že méně je více. Pokud těstoviny podáváte v rámci vícechodového menu, stačí na porci 70 g suchých těstovin. Jako hlavní jídlo bude stačit 100 g. Zajímavostí je, že se v Itálii těstoviny často podávají jako předkrm.🙂
TIP č. 2
Avokádo má jemnou nevýraznou chuť. Aby v těstovinách “nezapadlo”, je potřeba jeho potenciál vytáhnout pomocí výraznějších ingrediencí. Osvědčený je citrón, česnek, chilli, limeta, pepř či výrazné bylinky jako bazalka a koriandr. Za mě je perfektní česnekový pepř GARLIC PEPPER, který funguje jako “zesilovač chuti”. Patří mezi top stálice v mém šuplíku a dodávám díky němu šmrnc také krémové hráškové polévce nebo segedínu.👌
TIP č. 3
Pokud chcete mít na talíři větší porci, ale né tak kaloricky nabitou, doplňte těstoviny o velkou hrst přepůlených zralých datlových rajčátek.
> ☝️Vyzkoušejte také tagliatelle v houbové verzi. Tagliatelle s krémovou žampionovou omáčkou jsou rychlé a výborné.🙂