V současné době je velmi trendy připravit si tradičně vypadající syté jídlo ve verzi bez masa.
Recept ocení nejen ti, kteří preferují vegetariánskou či veganskou stravu, ale všichni, kteří hledají alternativu mletého masa.
Příprava tohoto jídla je snadná, rychlá a celkově nenáročná.🙂
Ingredience na 4 porce
Na kuličky
Na omáčku
- 1 plechovka 400 ml kokosového mléka – lze i jinou rostlinnou smetanu
- 250 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce hladké rýžové mouky
- Sůl, pepř
- 1 lžička jemného kari koření typu Madras
- 1 lžička hořčice
-
Olej na opečení kuliček
- K podávání pečené brambory
Postup
- Jako první si dám alespoň na půl hodiny bobtnat směs na kuličky. K suché směsi přidávám 200 ml vody a 60 ml oleje.
- Brambory vhodné k pečení ve slupce očistím, nakrájím na měsíčky, ochutím solí, kmínem nebo kořením na brambory a dám péct do trouby do zlatova. Já jsem je pekla v remosce.
- Omáčku vytvořím jednoduše tak, že dám do hlubší pánve či rendlíku smetanu, vývar, koření, sůl, pepř a metličkou zapracuji lžíci hladké rýžové mouky. Nechám na mírném stupni 5 minut provařit, chuť doladím ještě troškou hořčice.
- Ze směsi tvořím rukama menší kuličky. Do nepřilnavé pánve dám trochu oleje a kuličky na střední stupeň opeču a propeču ze všech stran do zezlátnutí.
- Do hlubšího talíře naservíruji opečení brambory, kuličky a přeliju oblíbenou smetanovou omáčkou. Hotovo!
TIP č. 1
Omáčku ke kuličkám si můžete připravit i jinou podle svého. Hodí se k nim krémová rajčatová kešu omáčka, ale také hořčicová či základní smetanová s bylinkami.
TIP č. 2
Směs na kuličky je sama o sobě chuťově vyladěná perfektně. Hodí se tedy i někam na cesty či dovču, kde si potřebujete uvařit, ale nechcete s sebou tahat bednu dalších ingrediencí na dochucování.
> ☝️Alternativu mletého masa od Labety můžete také využít při přípravě těchto Vege lasagní