Recept

Kapustové karbanátky se sýrem pečené v troubě

Karbanátky bez masa a mouky. Základ tvoří kapusta a sýr Gouda. Žádný bordel v kuchyni z trojobalu a žádné stepování u pánve plné oleje. O vše se prakticky postará trouba.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Karbanátky jsou skvělé i studené jako svačinka do krabičky na výlet. Teplé jsou vynikající jako hlavní jídlo s bramborou kaší či šťouchanými bramborami.

 Ingredience (1 plech karbanátků, cca 13 ks)

  • Hlávka kapusty (po nakrájení 500 g)
  • 200 g mrkve (asi 2 mrkve)
  • 1 vejce
  • 200 g Goudy
  • 2 stroužky česneku
  • Koření a bylinky na dochucení – Mně nejvíce sedí Vegoš
  • Sůl
  • Pro výraznější barvu ještě 1/2 lžičky kurkumy
  • Olej na potření pečícího papíru
  • Jemná strouhanka na obalení (dala jsem bezlepkovou kukuřičnou)

 Postup

  1. Kapustu překrojím na čtvrtiny, vyříznu košťál a dle situace i kousek středu. Kapustu nakrájím na kousky. Mrkev oškrábu a podélně rozříznu. Mrkev dám do hrnce spolu s kapustou, zaliju částečně vodou, dám pokličku a nechám povařit do poloměkka. Asi 15 minut.
  2. Kapustu i s mrkví dám okapat na cedník. Pak na velkém prkýnku posekám nožem na drobno.
  3. V míse smíchám posekanou kapustu s mrkví s vejcem a sýrem. Dostatečně ochutím kořením, bylinkami a osolím. Já jsem dala sůl, Vegoše a trochu kurkumy. Vše důkladně promíchám. Chvíli trvá, než se směs spojí v kompaktní hmotu.
  4. Naolejovanýma rukama odeberu hrst hmoty a tvaruji karbanátky.
  5. Každý karbanátek obalím ve strouhance a skládám na plech vyložený namaštěným pečícím papírem.
  6. Peču do zlatova na 190 stupňů asi 35 minut. Hotovo!

 TIP č. 1

Pokud vám nějaká kapusta zbyla, využijte ji do dalších receptů. Hodí se třeba nakrájená na proužky do cizrnové či čočkové polévky. Skvěle zapadne také do “smetanových” zapečených brambor či těstovin.

 TIP č. 2

V mnoha receptech na internetu se při přípravě kapustových karbanátků objevuje zahušťování moukou či strouhankou. Dá se to zvládnout i bez toho. Vždy záleží na tom, jak dobře půjdou v ruce karbanátky vytvarovat. Když je třeba, stačí směs doladit třeba jen lžící cizrnové mouky. Já k doladění chuti a konzistence všemožných placiček a vege karbanátků používám Vegoše. Přirozeně a bez soli jídlo dochutí a doladí. Není to žádná vegeta, je to prostě Vegoš.😀

TIP č. 3

Inspiraci na tyto karbanátky jsem chytla v restauraci v rámci poledního menu. Byly ovšem klasicky obalené v trojobalu a smažené v oleji. Pokud bych doma neměla čas mít je přes 30 minut v troubě, variantou je opéct je na pánvi. Třeba na troše Ghíčka a pak je položit na papírovou utěrku…

> ☝️Doporučuji vyzkoušet také tyto celerové karbanátky se sýrem. Jsou pečené v troubě.👍

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky