Recept

Mrkvový dort na plech – jednoduchý na přípravu

Atraktivní a vláčný moučník inspirovaný mrkvovým dortem. Praktická verze "na plech" je rychlá a jednoduchá na přípravu. Zvládne i začátečník. Základ vyladěného krému tvoří božské Mascarpone v kombinaci se zakysanou smetanou. Mňam!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tento moučník vychází z mrkvového dortu, který už je na Myšičce několik let. Všechny ingredience jsem přesně odvážila, “aby bylo jasno” a výsledek byl jistý.

Moučník je plný mrkve a díky oranžové barvě vypadá v kontrastu s bílým krémem fantasticky.

Výhodou této receptury je, že si můžete regulovat jeho sladkost. Někdo bude chtít moučník sladší a využít jej jako slavnostní dezert, jinému může stačit přirozená sladkost mrkve a smetanového mascarpone jen decentně doladěná alternativou cukru či nízkoglykemickým rostlinným sirupem.

Použila jsem plech, kterému říkám “střední”. Jeho vnitřní rozměr je 32 x 39 cm.

 Ingredience

  • 350 g mrkve
  • 240 g mouky (základ je polohrubá, já kombinuji půl na půl s alternativními moukami, např. s čirokovou, ovesnou, rýžovou, jáhlovou)
  • 100 g na jemno namletých nebo posekaných vlašských ořechů
  • 200 g sypkého oslazovadla (druh dle vašeho stylu, já jsem teď dala kombinaci kokosového cukru a erythritolu)
  • 4 vejce
  • 150 ml oleje
  • 2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička kvalitní skořice – Já používám tuto Davídkovo skořici

Na krém

  • 2 kelímky Mascarpone (dohromady 500 g)
  • 1 kelímek hustější zakysané smetany (200 g)
  • 1 lžíce změklého másla (asi 50 g)
  • Med nebo sirup k doslazení dle chuti (já dala 2 lžíce javorového sirupu)

Na závěrečné dozdobení skořice, kakao nebo hoblinky hořké čokolády či kousek ovoce na každou porci.

 Postup

  1. Ořechy namelu na jemno nebo je nasekám v sekáčku. Mrkev oškrábu a také nastrouhám na jemno. Vejce vyšlehám s “oslazovadlem” do pěny. Přidám olej a promíchám.
  2. Do vzniklé hmoty postupně zamíchám mouku, ořechy, prášek do pečiva, skořici a nakonec mrkev.
  3. Vliju na “vymazaný a vysypaný” střední plech. Peču do suché špejle na 180 stupňů asi 30 minut.
  4. Krém na potření připravím tak, že důkladně metličkou rozmíchám mascarpone se lžící změklého másla a pak spojím se zakysanou smetanou.
  5. Když moučník vychladne, potřu ho krémem a povrch vyladím podle chuti a příležitosti. Hezky na krému vypadají vlnky vidličkou, které přes sítko jemně popráším směsí kakaa a skořice.
  6. Moučník nechám odležet, aby hezky zvláčněl. Ideálně na chladnějším místě. Druhý den je ještě lepší.🙂

> ☝️Mrkev využijete také v tomto skvělém křehkém mrkvovém závinu s jablky.🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky