Tento moučník vychází z mrkvového dortu, který už je na Myšičce několik let. Všechny ingredience jsem přesně odvážila, “aby bylo jasno” a výsledek byl jistý.
Moučník je plný mrkve a díky oranžové barvě vypadá v kontrastu s bílým krémem fantasticky.
Výhodou této receptury je, že si můžete regulovat jeho sladkost. Někdo bude chtít moučník sladší a využít jej jako slavnostní dezert, jinému může stačit přirozená sladkost mrkve a smetanového mascarpone jen decentně doladěná alternativou cukru či nízkoglykemickým rostlinným sirupem.
Použila jsem plech, kterému říkám “střední”. Jeho vnitřní rozměr je 32 x 39 cm.
Ingredience
- 350 g mrkve
- 240 g mouky (základ je polohrubá, já kombinuji půl na půl s alternativními moukami, např. s čirokovou, ovesnou, rýžovou, jáhlovou)
- 100 g na jemno namletých nebo posekaných vlašských ořechů
- 200 g sypkého oslazovadla (druh dle vašeho stylu, já jsem teď dala kombinaci kokosového cukru a erythritolu)
- 4 vejce
- 150 ml oleje
- 2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička kvalitní skořice – Já používám tuto Davídkovo skořici
Na krém
- 2 kelímky Mascarpone (dohromady 500 g)
- 1 kelímek hustější zakysané smetany (200 g)
- 1 lžíce změklého másla (asi 50 g)
- Med nebo sirup k doslazení dle chuti (já dala 2 lžíce javorového sirupu)
Na závěrečné dozdobení skořice, kakao nebo hoblinky hořké čokolády či kousek ovoce na každou porci.
Postup
- Ořechy namelu na jemno nebo je nasekám v sekáčku. Mrkev oškrábu a také nastrouhám na jemno. Vejce vyšlehám s “oslazovadlem” do pěny. Přidám olej a promíchám.
- Do vzniklé hmoty postupně zamíchám mouku, ořechy, prášek do pečiva, skořici a nakonec mrkev.
- Vliju na “vymazaný a vysypaný” střední plech. Peču do suché špejle na 180 stupňů asi 30 minut.
- Krém na potření připravím tak, že důkladně metličkou rozmíchám mascarpone se lžící změklého másla a pak spojím se zakysanou smetanou.
- Když moučník vychladne, potřu ho krémem a povrch vyladím podle chuti a příležitosti. Hezky na krému vypadají vlnky vidličkou, které přes sítko jemně popráším směsí kakaa a skořice.
- Moučník nechám odležet, aby hezky zvláčněl. Ideálně na chladnějším místě. Druhý den je ještě lepší.🙂
> ☝️Mrkev využijete také v tomto skvělém křehkém mrkvovém závinu s jablky.🙂