Recept

Kuskus Maroko – rychlý oběd bez masa, vhodný i do krabičky

Skvěle ochucený kuskus v tradičním marockém stylu. Z běžně dostupných surovin. Rychlé jednoduché jídlo bez masa, které se hodí i jako praktický oběd do krabičky.

Kuskus patří mezi tradiční marocká jídla. Když se dobře upraví a ochutí, je to výborné, syté a rychlé jídlo.

V českém pojetí je bohužel někdy kuskus tak nezajímavou záležitostí, že se nelze divit určitému despektu k této moderní praktické obilovině.

Moje kamarádka si nedávno koupila hotový kuskus salát. Snědla to “z hladu”. Pro chlapa by to byl jednoznačně trest.😀

Tady je jedna z možností, jak lze kuskus pojmout zajímavě, zdravě, výrazně, v autentickém marockém duchu.

Množství ingrediencí je jen orientační. Pro větší obědovou porci můžete dát více kuskusu a cizrny, k večeři zase může vyhovovat více zeleniny…

 Ingredience na 2 porce

  • 100 až 120 g kuskusu + voda na zalití
  • 1/2 batátu
  • 1 miska hotové cizrny
  • 1 červená cibule
  • 1 velké zralé rajče
  • 4 datle
  • 2 lžičky koření bez glutamanu typického pro marockou kuchyni – moje nejoblíbenější je toto koření Maroko
  • Rostlinný olej vhodný na restování
  • Zelené bylinky nebo rukola
  • Dle chuti sůl
  • Extra panenský olivový olej na zakápnutí

Postup

  1. Jako první připravím kuskus podle návodu. Kuskus přesypu do hrnku, pak do větší misky a zaliju ho dvojnásobným množstvím vroucí vody. Na menší hrnek kuskusu dám tedy 2 hrnky vody. Přidám lžičku koření, osolím, přiklopím talířem a nechám bobtnat. Kuskus není třeba vařit.
  2. Batát oškrábu a nakrájím na malé kostičky. Cibuli nakrájím na drobno. Cizrnu sliju a nechám oschnout. Datle a rajče nakrájím na menší kousky.
  3. Ve větší pánvi začnu restovat cibuli na dostatečném množství oleje spolu s kostičkami batátů. Restuji pozvolna na středním stupni asi 7 minut, aby batáty stihly změknout. Přidám cizrnu, zasypu asi lžičkou tohoto koření Maroko a společně zase chvíli restuji.
  4. Přidám pokrájené datle, rajče, společně míchám několik minut. Do pánve vsypu kuskus, zelené bylinky. Vše jemně, ale důkladně propojím. Na závěr zakápnu panenským olivovým olejem. Hotovo!

 TIP č. 1

Tento recept můžete obměňovat a pokaždé mít kuskus trochu jiný. Místo batátů můžete vyzkoušet dýni, jindy zase zařadit řapíkatý celer. Když vynecháte datle a přidáte červenou papriku s cuketou, stále se držíte marockého stylu, který je však bližší středomořské kuchyni.

 TIP č. 2

Pokud chcete opravdu výbornou autentickou a výraznou chuť kuskusu, dbejte na správný výběr koření. Tam je to tajemství…A proč si hrát na alchymistu a složitě hledat tu správnou kombinaci kmínu, koriandru, skořice, pepře, papriky a tak dále…, když už to top profík kořenář Davídek vymyslel za nás. Mně doma nesmí chybět směs koření Maroko, které mi pomáhá z nevýrazného kuskusu, bulguru či rýže jedním tahem vykouzlit vynikající orientální jídlo.🙂

> ☝️Pro zajímavost. Věděli jste, že existuje čočkový kuskus? Vyzkoušejte čočkový kuskus s orestovanou mrkví, polníčkem a sýrem.🙂

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...