Ingredience
- Malé brambory s tenkou slupkou – nebo “baby brambory či “gourmet” brambory
- Máslo nebo přepuštěné máslo Ghí na brambory
- 200 g jemného hrudkovitého tvarohu – dala jsem “Olešnický”
- 1 menší červená cibule
- 2 lžíce hustého jogurtu
- 2 lžíce olivového oleje extra virgine
- 2 lžičky koření k dochucení pomazánek “Ranč mix”
- Sůl dle chuti
Postup
- Malé brambory s tenkou slupkou omyju a uvařím je nad párou. Mám hrnec s nástavcem na vaření v páře. Brambory jsou hotové do 20 minut. Po uvaření je nechám trochu zchladnout a v míse je protřesu s kusem másla nebo lžící přepuštěného másla a lehce osolím.
- Na tvarohovou pomazánku k bramborám nejdříve nakrájím červenou cibuli na drobno. Někdy dám cibuli syrovou, někdy ji opravdu jen krátce “projedu” na pánvi, aby se zjemnila její štiplavost.
- Ve větší misce rozmíchám tvaroh s jogurtem, přidám olivový olej, Ranč mix. Smíchám s cibulí a osolím.
- Každému naservíruji malé brambory ve slupce omaštěné máslem, k tomu pořádný kopeček ranč tvarohu a sklenici kefíru. Někdo si rád přidává ještě malý zeleninový salátek. Hotovo!
TIP č. 1
Výhodou baby brambor je, že mají velmi tenkou slupku a počítá se s tím, že se brambory nebudou loupat. Ohromně to šetří čas. Malé brambory doporučuji prakticky připravit nad párou. Zachovají si tak maximum živin i chuti.👍
TIP č.
Tvaroh s jogurtem můžete ochutit pokaždé jinak. I čerstvé bylinky a česnek jsou úžasné. Pokud však chcete překvapit sebe nebo druhé a zaujmout novou super chutí, doporučuji vytunit tvarohovou pomazánkou touto směsí koření RANČ MIX. Obsahuje totiž kromě bylinek a koření také rajčata a červenou řepu. Proto ta jedinečná barva. Dávám i do kuskusu, quinoi a také lžičku do vývaru…😉
☝️Jako další bramborový recept vyzkoušejte také zapečené brambory s kedlubnou a sýrem