Tento recept je variací na klasické nudle s mákem a tvarohem. Místo nudlí jsem zvolila těstovinové kloboučky z tvrdozrnné pšenice, do kterých mák s tvarohem skvěle zapadne.🙂 Použila jsem domácí “Mak z Jarnej”. Ověřený zdroj.
Co se týče tvarohu, tvrdý tvaroh byl moc tvrdý a měkký zase moc měkký. Osvědčil se mi hrudkovitý tvaroh.
Máslo lze použít klasické, to přepuštěné “Ghí” má však jedinečný šmrnc a dodá výraznou chuť.
Závěrečné oslazení už je na preferencích každého. Někdo rád med, někdo obilný sirup, někomu zase bude vyhovovat nízkoglykemické čekankové slazení.
Ingredience
- Semolinové těstoviny Orecchiette (použila jsem bio Girolomoni)
- Mletý mák (použila jsem slovenský domácí ručně sbíraný “Mak z Jarnej”
- Hrudkovitý tvaroh (použila jsem Olešnický tvaroh jemný)
- Přepuštěné máslo Ghí
- Na oslazení tekutý med nebo sirup neutrální chuti dle vašeho stylu
Postup
- Těstoviny uvařím podle návodu. Promíchám s trochou přepuštěného másla.
- Těstoviny smíchám s mákem, posypu hrudkami tvarohu a zakápnu máslem a osladím. Hotovo!
TIP
Na závěr můžete orecchiette zakápnout místo másla za studena lisovaným makovým olejem. Tento olej dodá jídlu nejen biologicky aktivní látky navíc, ale i výraznou makovou chuť.
> ☝️Máte rádi sladká jídla? Vyzkoušejte tyto báječné jablečné palačinky s pohankovou moukou