U tohoto receptu jsem se inspirovala postupem přípravy kuřecího soté. Minutková příprava masa se dá aplikovat i na žampiony.
Během chvilky získáte atraktivní krémovou omáčku s vynikající houbovou chutí, která se perfektně hodí k těstovinám.
Ingredience na 2 porce
- Tenké dlouhé těstoviny tagliatelle na 2 porce
- 1 malé balení zahradních nebo krémových žampionů (250 g, ideálně menší kusy žampionů)
- Malé balení rostlinné smetany (250 ml, např. sojová, mandlová, kešu smetana
- 2 větší nebo 4 menší jarní cibulky
- 2 lžičky houbového koření bez soli a glutamanu – za mě je top “Houbař”
- Olivový olej nebo máslo Ghí
- 2 lžičky bramborového škrobu
- Sůl
- Rostlinné mléko na doladění konzistence
- Čerstvě mletý pepř a petrželka na ozdobu
Postup
- Menší žampiony omyju a nakrájím na čtvrtky. V míse je lehce zakápnu olivovým olejem, přidám lžičku houbového koření, zapráším bramborovým škrobem a promíchám. Cibulku nakrájím na kolečka.
- Mezitím si dám vařit vodu na tagliatelle. Připravím je podle návodu.
- Do pánve dám trošku oleje nebo másla Ghí a orestuji žampiony jako “minutku”. Stačí opravdu pár minut. Přidám cibulku, společně krátce orestuji, ještě dochutím kořením Houbař a osolím. Vliju smetanu, jen krátce provařím a odstavím ze zdroje tepla. Podle potřeby omáčku doladím troškou rostlinného mléka. Je žádoucí, aby byla hustší, protože pak perfektně obalí těstoviny.
- Uvařené tagliatelle jen sliju, neproplachuji vodou. Hned je přidám do omáčky a promíchám. Servíruji tak, že tagliatelle namotám na vidličku, aby vzniko větší “hnízdo” a to shrnu na talíř. Zdobím pepřem, petrželkou, olivovým olejem…Hotovo!
TIP č. 1
Houbové koření je také jedno z těch, které mi doma nesmí chybět. Používám ho kromě houbových omáček do bramboračky, na topinkové směsi s hlívou ústřičnou, nesmí chybět v houbovém guláši! Pro tu správnou houbovou chuť je zde zásadní perfektní složení. Samozřejmě bez soli a glutamanu! A to splňuje Houbař. Jednou zkusíte a toto koření si zamilujete.🙂
TIP č. 2
Pro tento recept použijte rostlinnou smetanu jemné neutrální chuti. Nedoporučuji použít kokosovou. Její specifická chuť by narušovala tu houbovou…