I bez masa lze mít dobré výrazné jídlo s porcí bílkovin. Občas ráda dělám noky se zelím a uzeným tofu. Teď jsem měla krásné brambory uvařené ve slupce, tempeh a připravila jsem v podobném duchu toto jednoduché jídlo. Když se dobře ochutí, sedne i těm, kteří by jinak pro bůček i přes plot skočili.
Ingredience
- Brambory uvařené ve slupce (nejlépe typ A)
- 1 balení kysaného zelí (500 g)
- 1 cibule
- Voda na podlití zelí
- Olej nebo máslo Ghí
- Sůl, hnědý cukr
- Kmín – použila jsem český drcený kmín
- Tempeh uzený nebo marinovaný
Postup
- Jako první si připravím dušené zelí. Kostičky cibule orestuji pozvolna lehce do zlatova, přidám slité a párkrát překrojené zelí. Ochutím solí (někdy není nutné), osladím, přidám drcený kmín a podliju. Na mírném stupni dusím pod pokličkou alespoň 30 minut. Zelí změkne, ztmavne.
- Uvařené a vychlazené brambory ve slupce oloupu, nakrájím na kousky a opeču na přepuštěném másle na nepřilnavé pánvi do zlatova. Brambory osolím podle potřeby a dám je stranou.
- Tempeh na prkýnku posekám na drobno, do pánve z brambor přidám trošku tuku a krátce orestuji. Tempeh ochutím podle toho, jaký mám druh. Některý tempeh je méně výrazný a je dobré ho na závěr okořenit.
- V hlubší pánvi jen zlehka promíchám dohromady opečené brambory, dušené zelí a tempeh.Hotovo!
TIP
V jídle musí být jedna výrazná chuť, aby mělo šmrnc. Pokud máte tempeh, který není moc výrazný, nebo je přírodní, doporučuji ho ochutit směsí koření s příznačným názvem “Nemaso”.🙂 Tato směs je vyloženě určená k dochucování tofu, tempehu, seitanu a obecně umí vyladit veganskou či vegetariánskou kuchyni.👍
> ☝️Další nápad, jak využít tempeh? Vyzkoušejte tempeh s cizrnou ve smetanové paprikové omáčce.🙂