Recept

Bramboračka s hlívou ústřičnou – zahuštěná cibulovou jíškou a pohankovou krupicí

Hustá bramboračka s pořádnou porcí zdravé hlívy ústřičné. Orestovaná cibulka dodá polévce skvělou chuť, majoránka a česnek zase typickou vůni. 2 lžíce pohankové krupice ji snadným způsobem a "tak akorát" zahustí.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tradiční bramboračku jsem za svůj život vařila už tolikrát! A tak došlo i na její variace. Zde na Myšičce je třeba bramboračka s bílými fazolemi nebo bramboračka s houbami zahuštěná čirokovou moukou.

Teď bylo mým cílem zakomponovat do polévky hlívu ústřičnou tak, aby jí tam byla pořádná porce. Základem je hlívu nakrájet na drobné kousky, které “zapadnou”.

Hlívu kupuji pravidelně, protože z hlediska zdravého stravování rozhodně stojí za pozornost. Má nízký obsah kalorií, ale zároveň je výživná. Obsahuje glukany, které podporují obranyschopnost organismu.

Nejčastěji z hlívy dělám gulášovku, “falešnou” dršťkovku, nebo ji jen obyčejně orestuji na pánvi na přepuštěném másle a ochutím kmínem.

 Ingredience (Větší hrnec polévky)

  • asi 700 g brambor
  • asi 250 g hlívy ústřičné (Bylo to jedno balení, taková ta větší vanička)
  • 2 větší mrkve
  • 2 cibule
  • 2 lžíce jemně mleté mouky (druh dle vašeho stylu)
  • 2 lžíce pohankové krupice
  • 2,5 litru vody
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • Olej nebo přepuštěné máslo Ghí
  • Sůl, pepř, majoránka, drcený kmín, případně trochu sypkého bio zeleninového bujónu na dochucení

 Postup

  1. Brambory oškrábu a nakrájím je na menší stejné kostičky. Mrkev také oškrábu a nakrájím ji na půlkolečka nebo kostičky. Z hlívy odkrojím jen tuhý konec, který spojuje klobouky a jinak ji celou nakrájím na menší kousky nebo na drobno.
  2. Brambory, mrkev a hlívu zaliju vodou a ochutím solí, pepřem, kmínem, majoránkou. Někdy dám i lžičku zeleninového sypkého bio bujónu. Vařím na mírném stupni do změknutí.
  3. Mezitím si vedle na pánvi připravím cibulovou jíšku. Cibuli nakrájím na drobno a orestuji ji lehce do zlatova na másle Ghí. Pak cibuli zapráším asi 2 lžícemi mouky a krátce zarestuji. Když je třeba, přidám trochu tuku. Mouka může být tradiční, špaldová, ale také čiroková či mouka z červené čočky.
  4. Obsah pánve dám do hrnce a zároveň dochutím česnekem. Vsypu ještě 2 lžíce pohankové krupice, která polévku také zahustí, zároveň však má strukturu. Provařím asi 5 minut.
  5. Na závěr doladím hustotu, případně přidám ještě nasekané zelené bylinky a hotovo!

> ☝️Další tip na vydatnou polévku s bramborami? Doporučuji vyzkoušet tuto hustou zelňačku s uzeným masem, bramborami a smetanou.🙂

Ať vám polévky chutnají!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky