Ingredience
- 1 balení menších žampionů (to menší, asi 250 g, mohou být bílé, zahradní, hnědé…)
- 1 balení tofu (180 až 200 g, natural nebo marinované)
- 2 balení smetany (celkem je to asi 400 g, buď tradiční 12% nebo jedna 30%, nebo rostlinná smetana na vaření)
- Bramborový škrob (asi 2 lžíce)
- Tuk na opečení tofu (přepuštěné máslo, řepkový olej, sezamový olej atd.)
- 2 stroužky česneku
- Kvalitní sojová omáčka (Tamari, Shoyu)
- Sůl, pepř, drcený kmín, směs koření na případné dochucení tofu
Postup
- Tofu vyndám z obalu, nechám okapat a vysuším ho papírovou utěrkou. Nakrájím na kousky a dám do mísy. Tofu lehce zakapu sojovou omáčkou a dochutím oblíbeným kořením. Tofu natural má neutrální chuť, marinované tofu už ochucené je. Podle toho se řídí, jak ho ochutím dále. Případně stačí i sojová omáčka, sůl a pepř.
- Tofu zapráším bramborovým škrobem. Ten udělá na tofu lehkou krustičku, zároveň i lehce zahustí omáčku. Chvíli nechám odležet a nakrájím si žampiony. Žampiony omyju a překrojím je na půl. Pak na plátky.
- Do nepřilnavé pánve dám trochu tuku a orestuji na něm kostičky tofu do zlatova. Tofu je “hotový výrobek”, proto stačí opékat ho pár minut.
- K tofu přidám žampiony. Ochutím je solí, pepřem, kmínem a restuji zase několik minut.
- Zaliju smetanou a už jen lehce provařím a odstavím. Doladím hustotu omáčky. Když ji dělám k nokům, preferuji hustší, k rýži zase naopak řidší. Záleží i na typu smetany. 15% nebo 30% tradiční smetana omáčku zahustí přirozeně více než řídká méně tučná smetana. Některé rostlinné smetany na vaření jsou také hustější. Rostlinné smetany je dobré spíše jen prohřát, moc je nepřevařit…Hotovo!
A teď už jen vybrat oblíbenou přílohu…🙂
> ☝️Hodil by se vám také recept na soté s masem? Vyzkoušejte toto osvědčené kuřecí soté v růžové omáčce.🙂
Ať se vám minutkové omáčky povedou!