Recept

Staročeský vánoční kuba se sušenými houbami

Originální receptura na vánoční staročeské jídlo, které nesmělo chybět na stole. Na povrchu zapečené kroupy, uvnitř krásně vláčné. Extra voňavé po česneku, orestované cibulce a majoránce.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Kubu jsem zkoušela ve 2 variantách. Originálně se připravuje z krup z ječmene, výborná je však také varianta se špaldovými kroupami.

Kroupy se dají pořídit v různých velikostech, pro toto jídlo jsou vhodné velké ječné kroupy.

Kuba je tradiční vánoční staročeské jídlo. V dnešní době se v domácnostech připravuje buď k obědu nebo jen jako chuťovka, která dotvoří atmosféru a typicky provoní celou domácnost česnekem a majoránkou.🙂

Dříve však Kuba sloužil i jako hlavní jídlo na Štědrý večer. Houby nahrazovaly maso a jídlo bylo finančně dostupné i v nejchudších rodinách.

Jak už to tak ale bývá, i ty nejobyčejnější a levné pokrmy mohou být luxusní.🙂

Držela jsem se generacemi osvědčeného postupu a použila dostatečné množství sádla, které definuje typickou chuť.🙂 Olivový olej si necháme na jindy.🙂

 Ingredience

  • 300 g velkých ječných krup (lze i jiné, třeba špaldové)
  • 70 g sušených hub (nebo adekvátní množství čerstvých či mražených)
  • 2 velké cibule
  • 3 lžíce sádla (asi 100 g)
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžíce sušené majoránky
  • Dle chuti sůl, pepř
  • Trochu másla na povrch před zapečením

 Postup

  1. Kroupy předem namočím ve vodě. Buď přes noc nebo alespoň na 2 hodiny. Vodu sliju a uvařím je v nové osolené vodě do měkka. Doba varu může být 30 minut i více. Já jsem kroupy vařila 30 minut a pak jsem je ještě nechala dojít ve vodě pod pokličkou.
  2. Předem namočím i sušené houby. Je potřeba je namočit alespoň na půl hodiny do horké vody, mohou být namočené i několik hodin.
  3. Namočené houby sliju a nasekám na menší kousky. Cibuli oloupu a nakrájím na drobno. Česnek prolisuji nebo ho na prkýnku tradičně “utřu” se solí.
  4. V hlubší pánvi rozpustím sádlo a začnu restovat cibuli. Cibuli restuji na střední stupeň tak, aby se nespálila a zbytečně rychle nezhnědla. Potřebuje trochu času a potřebuje míchat. Vše trvá určitě 10 minut.
  5. K cibuli přidám nasekané houby a chvíli restuji. Ochutím drceným kmínem. Vsypu kroupy, promíchám a přidám česnek, majoránku, pepř a sůl. 2 minuty společně prohřeju.
  6. Střední pekáček vymastím sádlem a rozprostřu do něj hmotu. Velikost pekáče volím vždy podle celkového množství krup tak, aby vrstva nebyla příliš vysoká, ale ani tenká.
  7. Povrch ještě pokladu tenkými plátky másla, nebo povrch potřu lehce rozpuštěným máslem a dám zapéct do předem vyhřáté trouby na 190 stupňů asi na 25 minut. Hotovo!

> ☝️Kroupy se dají použít i jako příloha, kdy se smíchají s bramborami. Vyzkoušejte nastavovanou bramborovu kaši s kroupami.🙂

Ať se vám recepty povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky