Prověřený recept, který jsem dostala od kamarádky. Ta ho má zase z restaurace, kde bylo jídlo v menu nazváno “Kuřecí soté v růžové omáčce”.
Díky minutkové přípravě je maso křehké, žampiony mají stále svoji strukturu. Není třeba nic zahušťovat, stačí na závěr směs zalít smetanou. Jak jednoduché!🙂
Ingredience
- 600 g kuřecích prsou (Použila jsem kuřecí prsní řízky z farmy)
- Sojová omáčka (Tamari nebo Shoyu)
- Bramborový škrob
- 1 menší balení čerstvých zahradních žampionů (cca 250 g)
- Olej (dala jsem olivový)
- 1 až 2 stroužky česneku
- 2 lžíce kvalitního kečupu s vysokým podílem rajčat
- 2 kelímky 30% smetany (dohromady je to 400 g)
- Rýže k podávání (Já jsem teď zvolila kulatozrnnou lepivou)
Postup
- Maso nakrájím na drobnější kousky. Spíše plátky nebo nudličky. Zakapu ho sojovou omáčkou. Použila jsem Tamari. Pak maso popráším bramborovým škrobem tak, aby se lehce každý kousek obalil.
- Maso orestuji na oleji do zlatova. Stačí pár minut nebo tak, aby se propeklo. Když je skoro hotové, přidám plátky žampionů a krátce orestuji.
- Ochutím kečupem, česnekem, promíchám a zaleju smetanou. Nechám jen chvíli společně lehce probublat. Na závěr doladím chuť. Hotovo! Podávám s rýží.
TIP
Jídlo můžete připravit snadno i jako bezlepkové. Hlavní je pohlídat 2 ingredience. Sojovou omáčku zvolte “Tamari”, protože neobsahuje pšenici.
Většina bramborových škrobů obsahuje stopy lepku, proto stačí koupit bramborový škrob “bez lepku”. Bude se hodit i do jiných receptů. Třeba při přípravě bramborových knedlíků.
> ☝️Jako další podobný recept na rychlou omáčku s masem doporučuji vyzkoušet kuřecí stroganoff.🙂
Ať se vám tyto rychlé omáčky povedou! 🙂