Recept

Čočkový salát se zastřeným vejcem

Čočka beluga je výjimečná tím, že se vaří jen krátkou dobu a drží tvar. Perfektně se proto hodí do míchaných salátů, kde vynikne svojí tmavou barvou a vzhledem. Čočkový salát je vynikající se zastřeným vejcem, které mu dodá další živiny a sytost.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

S černou čočkou Beluga jsem se poprvé seznámila na kurzu francouzské kuchyně, který vedl šéfkuchař Dalibor Navrátil. Předvedl nám, jak se čočka Beluga správně vaří. Musí se na ni jemně, vaří se pozvolna…Díky tomu si ponechá původní tvar i pěknou barvu. 🙂

Salát z vařené čočky belugy je možné pojmout na 2 způsoby. Buď přidat jen čerstvou zeleninu (barevné papriky, cibulku, tvrdší rajčata, bylinky), nebo čočku spojit s krátce orestovanými ingrediencemi.

Mně teď vyhovovalo udělat něco mezi. Okurku jsem dala čerstvou, mrkev a pórek jsem však pro lepší stravitelnost krátce orestovala…

Ingredience

  • asi 300 g vařené čočky beluga
  • 2 mrkve
  • 1/2 okurky
  • 10 cm kus pórku
  • Olivový olej
  • Citronová šťáva
  • Balsamikový krém
  • Sůl, pepř
  • Vejce (Na 1 porci 1 vejce)

 Postup

  1. Čočku propláchnu a dám ji rovnou vařit do vody podle návodu. Někdy ji předem na chvíli namočím, což o něco zkrátí dobu jejího varu. Čočku vařím velmi pozvolna do změknutí. V podstatě jen tak, aby voda lehce probublávala. Doba varu je asi 20 minut. Čočka musí zůstat vcelku, pevná, je však měkká na skus.
  2. Mrkev nakrájím na malé kostičky a pár minut ji restuji na pánvi na olivovém oleji tak, aby lehce změkla. Ke konci přidám nakrájený pórek a s mrkví ho krátce tepelně upravím, aby zesklovatěl a změkl.
  3. Uvařenou čočku nechám vychladnout a smíchám jí s mrkví, pórkem, kostičkami okurky a dochutím solí, pepřem, citronovou šťávou, olivovým olejem a balsamikovým krémem tak, aby měl salát svěží nakyslou chuť a byl výrazný. Dám ho odležet a vychladit do lednice.
  4. Připravím si zastřené vejce. Do menšího hrnce dám vařit vodu. Do vody přidám lžíci octa. Do misky rozklepnu vejce. Vodu v hrnci zamíchám, roztočím a doprostřed “víru” vliju vejce s misky. Bílek nechám lehce zatuhnout a lžící mu trochu pomohu, aby zůstal okolo žloutku. Vařím velmi mírně asi 3 minuty.

TIP

  • Od profíků jsem okoukala, že v hrnci připravují najednou klidně 3 vejce…Když jsem však zkoušela připravit zastřené vejce poprvé, testovala jsem to na jednom vejci. Obrovská výhoda přípravy zastřeného vejce je v rychlosti a pohodlnosti jeho přípravy.

  • Černá čočka nemusí hrát v salátu jen hlavní roli. Stačí připravit oblíbený zeleninový salát a čočku do něj přidat jen jako doplněk. Salát je hned zajímavější.😉

> ☝️Další luštěninový recept? Vyzkoušejte gulášovou polévku s hovězím masem a neloupanou červenou čočkou.👍

Ať se vám čočkové recepty povedou!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky