Tvarožník “ze 2 tvarohů” je můj oblíbený dezert, kterému jsem dala už mnoho podob.
Teď mi padly do oka borůvky. Ty větší pevnější “kanadské”. Místo, abych jimi tvarožník posypala, zamíchala jsem je do těsta…
A aby byl dezert ještě lepší, vytvořila jsem pod tvaroh takovou jednoduchou krustu ze strouhaného kokosu, která tvarožník dostane chuťově zase jinam.🙂
Aby šel tvarožník včetně spodní vrstvy hezky nabrat a servírovat, doporučuji nechat ho nejdříve pořádně vychladnout.👍
Pro tento případ mi vyhovuje jemný tvaroh “z vaničky”. Tvarožník skvěle chutná i z nízkotučného tvarohu. Extra krémovou chuť mu však dodá více tučný kvalitní tvaroh. Záleží na vás, pro jaký účel budete péct.🙂
Ingredience do střední kulaté formy 24 cm
- 500 g měkkého tvarohu ve vaničce (mám vyzkoušeno s polotučným i nízkotučným…)
- 2 vejce
- 70 g jemné krupičky (druh dle vašeho stylu, já jsem použila jemnou rýžovou krupičku, prodává se i špaldová krupice)
- 50 g másla
- 100 g sypkého oslazovadla (dala jsem půl na půl jemný třtinový cukr a erythritol)
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- Kanadské borůvky (asi 250 g, ty větší pevnější)
Na spodní krustu
- 70 g jemného sušeného kososu
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce kokosového cukru nebo panelly(sušená třtinová šťáva) nebo jiné alternativy
Postup
- Kokos smíchám s rozpuštěným máslem, lehce osladím a vsypu do formy. Lžící rozprostřu a umačkám do pevna. Hmotu dávám jen do spodu, boky formy nechávám volné.
- Vejce spolu se sypkým oslazovadlem vyšlehám do pěny. Přidám tvaroh, lehce rozpuštěné máslo, kypřící prášek a krupičku.
- Do tvarohového těsta vmíchám borůvky a naliju do formy na kokosový základ.
- Peču na 180 stupňů asi 40 minut. Krájím až po vychladnutí a ztuhnutí.🙂
TIP
Místo borůvek můžete použít i jiný druh ovoce. Zajímavě tvarožník chutná třeba s modrým hroznovým vínem bez pecek.👍
> ☝️Chcete využít tvaroh, ale nemáte borůvky? Doporučuji vyzkoušet tento báječný tvarohový závin s jablky.🙂
Ať se vám moučníky s tvarohem povedou!🙂