Drobenkový koláč s tvarohem a meruňkami – jednoduchý na přípravu

Koláč, který se vám určitě povede! Vděčné drobenkové těsto, jemná tvarohová náplň a bohatá vrstva čerstvého ovoce. Mňam!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Výhodou drobenkového koláče je jednoduchost jeho přípravy a také “bezpečný” prostor vytvořit si základ z takových surovin, které vyhovují vašemu stylu. Drobenku je možné připravit více či méně sladkou, s alternativními sypkými “oslazovadly” či ji vyladit ořechy.

Tento moučník jsem pekla mnohokrát a v mnoha verzích. Bezlepkový s čirokovou moukou nebo čistě celozrnný špaldový. Pokaždé byl výsledek trochu jiný, ale pokaždé výborný!

Zde je tedy verze, která se mi zatím nejlépe osvědčila. Množství je do kulaté formy o průměru cca 26 cm. Tento koláč můžete připravit i v jeho větší verzi na plech, jen je třeba navýšit množství drobenky a tvarohové náplně a ovoce.

Mně vyhovuje použít půl kila tvarohu na kulatou formu. Tvarohová vrstva tak nezapadne a koláč je dostatečně “bohatý” a šťavnatý.

 Ingredience

do kulaté formy cca 26 cm

Na základ

  • 250 g mouky (typově spíše polohrubá, lze použít jen špaldovou celozrnnou jemně mletou nebo půl na půl polohrubou a špaldovou)
  • 120 g vychlazeného másla
  • 120 g přírodního cukru (nebo jiné sypké alternativy, případně kombinace cukrů)
  • 1 zarovnaná lžička bio kypřícího prášku do pečiva

Na tvarohovou směs

  • 2 tučné tvarohy ve vaničce (Použila jsem olomoucký od Olmy)
  • 2 vejce
  • 2 vanilkové cukry s pravou vanilkou
  • Případně lze tvarohovou směs ještě dosladit podle vlastní chuti a podle kyselosti tvarohu a ovoce
  • Dále ovoce na ozdobu, asi 300 g, já jsem dala meruňky nakrájené na kousky.

 Postup

  1. Vychlazené máslo nakrájím na drobné kousky, přidám mouku, cukr, lžičku kypřícího prášku a rychle pomocí rukou nebo robotu zpracuji v drobenku. Drobenka musí být drobivá, lehce hrudkovitá, ne příliš mastná.
  2. Tvaroh vyšlehám s vejci a ochutím vanilkovými cukry nebo dosladím tak, aby to vyhovovalo příležitosti, pro kterou koláč chystám. Někdo preferuje koláč více sladký, jiný zase ocení nepřeslazenou přírodní chuť tvarohu.
  3. Kulatou formu vymažu a vysypu a navrším do ní většinu drobenky. Část si nechám stranou, abych mohla posypat meruňky na vrchu koláče.
  4. Na drobenku dám tvarohovou směs, jemně rovnoměrně rozetřu a pokladu ovocem. Lepší jsou menší kousky, než třeba celé půlky meruněk. Koláč se pak lépe krájí.
  5. Zasypu zbytkem drobenky. Pokud chci udělat ještě něco extra, lze do toho zbytku drobenky přidat pár nesekaných ořechů. Peču na 170 stupňů asi 50 minut do zezlátnutí.

> ☝️Chcete si pochutnat na meruňkovém dezertu, ale bez mouky? Doporučuji vyzkoušet šťavnatý jahelník s meruňkami.🙂

Ať se vám recept povede! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky