Drobenkový koláč s tvarohem a meruňkami – jednoduchý na přípravu

Koláč, který se vám určitě povede! Vděčné drobenkové těsto, jemná tvarohová náplň a bohatá vrstva čerstvého ovoce. Mňam!

Výhodou drobenkového koláče je jednoduchost jeho přípravy a také “bezpečný” prostor vytvořit si základ z takových surovin, které vyhovují vašemu stylu. Drobenku je možné připravit více či méně sladkou, s alternativními sypkými “oslazovadly” či ji vyladit ořechy.

Tento moučník jsem pekla mnohokrát a v mnoha verzích. Bezlepkový s čirokovou moukou nebo čistě celozrnný špaldový. Pokaždé byl výsledek trochu jiný, ale pokaždé výborný!

Zde je tedy verze, která se mi zatím nejlépe osvědčila. Množství je do kulaté formy o průměru cca 26 cm. Tento koláč můžete připravit i v jeho větší verzi na plech, jen je třeba navýšit množství drobenky a tvarohové náplně a ovoce.

Mně vyhovuje použít půl kila tvarohu na kulatou formu. Tvarohová vrstva tak nezapadne a koláč je dostatečně “bohatý” a šťavnatý.

 Ingredience

do kulaté formy cca 26 cm

Na základ

  • 250 g mouky (typově spíše polohrubá, lze použít jen špaldovou celozrnnou jemně mletou nebo půl na půl polohrubou a špaldovou)
  • 120 g vychlazeného másla
  • 120 g přírodního cukru (nebo jiné sypké alternativy, případně kombinace cukrů)
  • 1 zarovnaná lžička bio kypřícího prášku do pečiva

Na tvarohovou směs

  • 2 tučné tvarohy ve vaničce (Použila jsem olomoucký od Olmy)
  • 2 vejce
  • 2 vanilkové cukry s pravou vanilkou
  • Případně lze tvarohovou směs ještě dosladit podle vlastní chuti a podle kyselosti tvarohu a ovoce
  • Dále ovoce na ozdobu, asi 300 g, já jsem dala meruňky nakrájené na kousky.

 Postup

  1. Vychlazené máslo nakrájím na drobné kousky, přidám mouku, cukr, lžičku kypřícího prášku a rychle pomocí rukou nebo robotu zpracuji v drobenku. Drobenka musí být drobivá, lehce hrudkovitá, ne příliš mastná.
  2. Tvaroh vyšlehám s vejci a ochutím vanilkovými cukry nebo dosladím tak, aby to vyhovovalo příležitosti, pro kterou koláč chystám. Někdo preferuje koláč více sladký, jiný zase ocení nepřeslazenou přírodní chuť tvarohu.
  3. Kulatou formu vymažu a vysypu a navrším do ní většinu drobenky. Část si nechám stranou, abych mohla posypat meruňky na vrchu koláče.
  4. Na drobenku dám tvarohovou směs, jemně rovnoměrně rozetřu a pokladu ovocem. Lepší jsou menší kousky, než třeba celé půlky meruněk. Koláč se pak lépe krájí.
  5. Zasypu zbytkem drobenky. Pokud chci udělat ještě něco extra, lze do toho zbytku drobenky přidat pár nesekaných ořechů. Peču na 170 stupňů asi 50 minut do zezlátnutí.

> ☝️Chcete si pochutnat na meruňkovém dezertu, ale bez mouky? Doporučuji vyzkoušet šťavnatý jahelník s meruňkami.🙂

Ať se vám recept povede! 🙂

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google