Lilkové rolky zapečené v rajčatové omáčce se mohou na první moment zdát složité. Ve skutečnosti se jedná o snadné a rychle připravené jídlo, které překvapí svojí výraznou chutí.
Plátky lilku lze srolovat s tolika ingrediencemi! Od sýrů, přes masové směsi až po luštěninové pasty. Mě zaujala jedna středomořská verze, kdy se použije výrazný tvrdý sýr, strouhanka, žloutek a olivový olej. Výborné!
Níže uvedené množství je menší, když plánujete rolky pro více lidí, určitě použijte 2 lilky.🙂
Ingredience (6 rolek)
- 1 lilek
- 4 větší lžíce strouhanky (dala jsem kukuřičnou strouhanku)
- 50 g tvrdého vyzrálého sýra (Old gouda, Grana Padano, parmezán atd.)
- 1 žloutek
- Olivový olej
- Sůl (pokud je sýr velmi slaný není třeba)
- cca 500 ml rajčatové passaty (Passata di pomodoro, rajčatová omáčka, hladká, bez kusů rajčat, kupuji ve skle)
- Přírodní cukr nebo jiné oslazovadlo na doladění chuti rajčat
- Čerstvé bylinky dle chuti (já dala bazalku)
Postup
- Předehřeju si troubu na 200 stupňů a začnu připravovat lilek. Lilek omyju, odkrojím konce a podle jeho velikosti z něj nakrájím cca 6 slabých plátků. Cca 5 mm. Plátky krátce opeču na olivovém oleji na nepřilnavé pánvi z obou stran tak, aby lilek změkl a zezlátl. Během opékání ho ochutím solí nebo troškou vhodného koření na zeleninu.
- Smíchám ingredience na směs do lilků. Sýr nastrouhám na jemno a promíchám ho se žloutkem, strouhankou a olivovým olejem tak, aby vznikla kompaktní lepivá hmota.
- Opečené plátky lilků potřu rovnoměrně náplní a sroluji.
- Do menšího pekáčku nebo zapékací misky vliju pasírovaná rajčata a ochutím je, jak je potřeba. Já jsem omáčku doladila třtinovým cukrem a bylinkami. Dle situace můžete použít jinou”svoji” rajčatovou omáčku. Do omáčky naskládám srolované lilky tak, aby jejich konec byl ve spodu. Lilky by měly jít vidět, nesmí se v omáčce utopit.🙂
- Peču na 200 stupňů asi 25 minut. Lilky se krásně zapečou a omáčka zhoustne. Hotovo!
Lilkové rolky zapečené v rajčatové omáčce můžete podávat jako hlavní jídlo nebo jako chuťovku s kouskem pečiva.
TIP
Rajčatovou passatu můžete koupit i v ochucených verzích rovnou s česnekem a bazalkou. Já nejraději kupuji pasírovaná rajčata bez příchuti buď ve skle nebo v Tetra Paku. Mohu je pak variabilně použít buď po “italsku” nebo po “česku” třeba do rajské…👍
> ☝️Jako další chuťovku z trouby můžete zkusit tyto tousty s pestem a mozzarrelou zapečené v troubě.👍
Ať se vám jídlo povede!🙂