Recept

Lilkové rolky zapečené v rajčatové omáčce

Lilkové rolky naplněné osvědčenou směsí s výrazným sýrem překvapí skvělou chutí! Zapečené v jednoduché rajčatové omáčce získají další šmrnc a šťavnatost. Výborné hlavní jídlo nebo jen chuťovka pro každou příležitost.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Lilkové rolky zapečené v rajčatové omáčce se mohou na první moment zdát složité. Ve skutečnosti se jedná o snadné a rychle připravené jídlo, které překvapí svojí výraznou chutí.

Plátky lilku lze srolovat s tolika ingrediencemi! Od sýrů, přes masové směsi až po luštěninové pasty. Mě zaujala jedna středomořská verze, kdy se použije výrazný tvrdý sýr, strouhanka, žloutek a olivový olej. Výborné!

Níže uvedené množství je menší, když plánujete rolky pro více lidí, určitě použijte 2 lilky.🙂

Ingredience (6 rolek)

  • 1 lilek
  • 4 větší lžíce strouhanky (dala jsem kukuřičnou strouhanku)
  • 50 g tvrdého vyzrálého sýra (Old gouda, Grana Padano, parmezán atd.)
  • 1 žloutek
  • Olivový olej
  • Sůl (pokud je sýr velmi slaný není třeba)
  • cca 500 ml rajčatové passaty (Passata di pomodoro, rajčatová omáčka, hladká, bez kusů rajčat, kupuji ve skle)
  • Přírodní cukr nebo jiné oslazovadlo na doladění chuti rajčat
  • Čerstvé bylinky dle chuti (já dala bazalku)

 Postup

  1. Předehřeju si troubu na 200 stupňů a začnu připravovat lilek. Lilek omyju, odkrojím konce a podle jeho velikosti z něj nakrájím cca 6 slabých plátků. Cca 5 mm. Plátky krátce opeču na olivovém oleji na nepřilnavé pánvi z obou stran tak, aby lilek změkl a zezlátl. Během opékání ho ochutím solí nebo troškou vhodného koření na zeleninu.
  2. Smíchám ingredience na směs do lilků. Sýr nastrouhám na jemno a promíchám ho se žloutkem, strouhankou a olivovým olejem tak, aby vznikla kompaktní lepivá hmota.
  3. Opečené plátky lilků potřu rovnoměrně náplní a sroluji.
  4. Do menšího pekáčku nebo zapékací misky vliju pasírovaná rajčata a ochutím je, jak je potřeba. Já jsem omáčku doladila třtinovým cukrem a bylinkami. Dle situace můžete použít jinou”svoji” rajčatovou omáčku. Do omáčky naskládám srolované lilky tak, aby jejich konec byl ve spodu. Lilky by měly jít vidět, nesmí se v omáčce utopit.🙂
  5. Peču na 200 stupňů asi 25 minut. Lilky se krásně zapečou a omáčka zhoustne. Hotovo!

Lilkové rolky zapečené v rajčatové omáčce můžete podávat jako hlavní jídlo nebo jako chuťovku s kouskem pečiva.

TIP

Rajčatovou passatu můžete koupit i v ochucených verzích rovnou s česnekem a bazalkou. Já nejraději kupuji pasírovaná rajčata bez příchuti buď ve skle nebo v Tetra Paku. Mohu je pak variabilně použít buď po “italsku” nebo po “česku” třeba do rajské…👍

> ☝️Jako další chuťovku z trouby můžete zkusit tyto tousty s pestem a mozzarrelou zapečené v troubě.👍

Ať se vám jídlo povede!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky