Při výrobě těchto kuliček jsem měla za cíl obejít se bez sušeného ovoce, které jinak různým kuličkám dodává nejen vláčnost, ale i přirozenou sladkost.
Mně sušené ovoce nevyhovuje, takže jsem si recepturu vytvořila následovně. Kuličky jsou výživné, plné vlákniny, syté a neobsahují přehnané množství cukru.
Ingredience (cca 15 kuliček)
- 150 g uvařené cizrny (koupená nakládaná nebo doma uvařená do zcela měkké krémové konzistence)
- 50 g slunečnicové semínko
- 50 g ovesné vločky jemné (použila jsem vločky bez lepku)
- 30 g sezamové pasty Tahini (můžete nahradit arašídovým máslem nebo jiným oříškovým máslem)
- 30 g oblíbeného sirupu na oslazení nebo medu (Já jsem dala rýžový sirup)
- Na obalení kvalitní kakaový prášek a skořice
Postup
- Uvařenou úplně měkkou cizrnu rozmixuji tyčovým mixérem na kaši.
- V malém robotu rozsekám na drobno nejdříve slunečnicová semínka a pak jemné ovesné vločky. Nevadí, když nebudou rozsekané úplně do hladká, nějaká struktura nevadí. Někdy semínka předem krátce na sucho orestuji na pánvi, mají pak výraznější chuť.
- V míse smíchám dohromady cizrnu, semínka, vločky a přidám sezamovou pastu Tahini. Ta dodá kuličkám vynikající zajímavou chuť. Pokud ji nemám, dám místo této pasty třeba jiné oříškové máslo.
- Osladím tak, aby mi chuť hmoty vyhovovala a splňovala to, co od ní očekávám (více či méně sladká…). Hmotu na kuličky dám odležet a ztuhnout do lednice.
- Lžičkou odebírám kousky hmotu a rukama tvaruji kuličky. Ty házím do mísy s kakaem a skořicí. Kuličky jen poválím, protřesu a hned jsou lehce obalené.
- Ukládám je do dózy nebo do malých cukrářských košíčků. Košíčky musí být malé, dno cca 23 mm. Košíčky 35 mm jsou vhodnější spíše na minimuffiny. Hotovo!
TIP
Když chci udělat kuličky více sladké, ale né více kalorické, dám do nich ještě několik kapek extraktu ze stevie.
> ☝️Nevyhovuje vám cizrna? Další variantou na kuličky se semínek a vloček jsou tyto energetické kuličky ze 4 ingrediencí.🙂
Ať se vám kuličky povedou! 🙂