Zeleninová polévka se sýrovými knedlíčky

Jednoduchá a rychlá polévka s bohatou porcí svěží zeleniny. Domácí sýrové knedlíčky jí dodají sytost a šmrnc. Na talíři vypadá skvěle!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

U této polévky není ani tak podstatné to, jestli použijete více či méně mrkve či celeru, nebo se rozhodnete přidat brokolici. Podstatné je, aby se zelenina vařila krátce. Aby zůstala pevná, hezky zářivá. To dodává polévce jedinečný charakter. 🙂

 Ingredience

  • 2 větší mrkve
  • 1 větší kořen petržele
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 miska mraženého hrášku
  • 1 cibule
  • 1 litr vývaru nebo vody
  • Sůl, pepř
  • Zelené bylinky (petrželka, libeček atd.)

Sýrové knedlíčky do polévky

  • 2 střední vejce z volného chovu
  • 50 g tvrdého vyzrálejšího sýra (gouda, grana padano atd.)
  • 50 g krupice nebo hrubé mouky (např. špaldová)
  • 50 g jemně mleté mouky dle preference (zkoušela jsem špaldovou, pohankovou, bezlepkovou)
  • Sůl, pepř
  • Čerstvé nebo sušené bylinky

Postup

  1. Cibuli nakrájím na kostičky, mrkev a petržel na proužky. Stonek řapíkatého celeru zbavím škrabkou z vypouklé strany tuhých vláken a nakrájím ho na plátky.
  2. Do hrnce dám trochu olivového oleje nebo másla Ghí, nebo kombinaci. Nechám zesklovatět cibuli, přidám mrkev, petržel, celer a restuji asi 2 minuty. Zelenina musí zůstat hezky fresh a pevná.
  3. Zaliju vývarem nebo vodou s kvalitním bujónem a povařím jen pár minut. Ke konci vsypu hrášek a jen krátce provařím.
  4. Dochutím a doplním o nasekané bylinky.
  5. Domácí sýrové knedlíčky. Smíchám vejce s moukami, ochutím a vmíchám nastrouhaný sýr a na jemno nasekané bylinky. Každé vejce je jinak velké a každá mouka jinak saje tekutiny, proto se přesné množství mouky řídí “situací” v misce. Hmota na knedlíčky musí být dostatečně hutná, jinak by se knedlíčky mohly rozpadnout. Hmotu nabírám lžičkou a tu nořím do vroucí vody. Pracuji rychle, nabírám a vkládám jeden knedlíček za druhým. Každý má trochu jiný tvar.🙂Knedlíčky vařím podle jejich velikosti asi 2 až 4 minuty. Když vyplavou na povrch, ještě je nechám minutu provařit a děrovanou naběračkou vyndám ven.

Do talíře naliju porci polévky a doplním o knedlíčky. Hotovo!

> ☝️Chcete knedlíčky bez sýra, přesto něčím zajímavé? Vyzkoušejte domácí knedlíčky do polévky s lahůdkovým droždím.

Ať vám polévka chutná!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky