Nastavovaná kaše s kroupami a česnekem – staročeská klasika

Jednoduché tradiční jídlo, které přežije generace. Kaše nastavená kroupami voňavá po česneku a majoránce. S pořádnou porcí orestované cibulky a volským okem máte chutěmi nabitou porci.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Nastavovaná kaše je staročeské levné jídlo, kdy se bramborová kaše nastavovala kroupami, aby se zvýšila její výživová hodnota. Kaše je díky česneku, majoránce a orestované cibuli výborná. Uchytila se i jako příloha, kdy ji můžeme doplnit o různé karbanátky, zeleninové placičky nebo volské oko.

Kaše se nejčastěji připravuje v poměru 1:3. Na 1 díl uvařených krup dáme 3 díly uvařených brambor.

Ingredience

  • Brambory (varný typ B nebo C)
  • Kroupy (předem namočené, použila jsem špaldové, mohou být i ječné)
  • Česnek, majoránka, sůl, pepř, drcený kmín
  • Máslo
  • Cibule + přepuštěné máslo na opečení (Na 1 porci dávám 1 střední cibuli)
  • Mléko nebo smetana na zjemnění (tradiční nebo rostlinná verze neutrální chuti)

 Postup

  1. Nejdříve si namočím kroupy. Alespoň na hodinu nebo na déle. Je třeba počítat s tím, že kroupy nabydou na objemu, proto nikdy nevařím celé balení. Kroupy dám vařit do osolené vody, vody dávám od oka 5x více než krup. Doba varu je podle velikosti krup. Od 30 min až po hodinu.
  2. Brambory oškrábu, nakrájím na kostičky a uvařím s kmínem v osolené vodě dostatečně do měkka.
  3. Na pánvi si připravím orestovanou cibuli. Cibuli oloupu, překrojím na půl a pak na proužky. Ty na mírném stupni pozvolna restuji na přepuštěném másle do zlatova. Je třeba cibuli hlídat a občas promíchat. Na 1 porci dávám 1 střední cibuli.
  4. Odměřím si množství krup, které chci použít. Většinou se dává poměr na 1 díl krup 3 díly brambor. Nemusí to být přesné. Stačí jednoduše kaši nastavit kroupami. Kroupy promíchám s majoránkou a prolisovaným česnekem, ze kterého vyndám vnitřek “srdíčko”.
  5. Brambory rozšťouchám s kouskem másla. Pak do ní zamíchám nebo zašlehám trochu smetany. Vmíchám kroupy a ještě dochutím jak je třeba. Hotovo!

 TIP

V dnešní době mnoho lidí rádo volí rostlinné alternativy smetan. U tradičních jídel doporučuji vybírat smetany neutrální chuti, které se nebudou třískat s chutí česneku a majoránky. Výrazná kokosová smetana tedy není vhodná. Ovesná či sojová se hodí lépe.

> ☝️K volskému oku se také výborně hodí hrachová kaše s cibulkou.🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky