Ať už zapékám brambory či batáty s různými druhy zeleniny, osvědčilo se mi ingredience předem tepelně upravit. Nepustí pak vodu a výsledek je více pevný a chuťově výraznější. V mnoha podobných receptech se květák předvaří, já jsem mu však více chuti dodala orestováním na pánvi na cibulce.
Batáty jsem také jen nepředvařila v osolené vodě, ale podusila jsem je v menším množství vývaru tak, aby v nich zůstalo zachováno maximum živin. Získají tak navíc atraktivnější chuť.
Zapékací omáčky různě střídám podle toho, co je cílem jídla a pro kolik lidí ho chystám. Zda chci zapečené batáty s květákem jíst k večeři nebo k obědu. Pro účel večeře volím spíše odlehčenou a méně kalorickou variantu.
Pro více hutnou omáčku s vejci a bez sýra se můžete inspirovat u receptu na zapečené brambory s brokolicí a uzeným tofu
Teď bylo mým cílem nedávat do jídla vejce, proto jsem jen smíchala zakysanou smetanu s hustým jogurtem, nastrouhaným sýrem a dochutila solí, pepřem a olivovým olejem. Když chci přidám i česnek a různé bylinky, někdy kurkumu. Základem je udělat omáčku chuťově výraznou. Skvěle to vyváží jemnou chuť batátů a květáku.
Jídlo můžete připravit najednou v zapékací formě, nebo využít zapékací mističky. Jejich výhodou je, že porce vypadá při servírování úhledně a atraktivně. Každou mističku je pak možné “vyladit” zvlášť podle chuti a potřeb strávníků.🙂
Ingredience na cca 4 porce
- 1 střední květák
- 2 velké batáty + půl lžičky sypkého přírodního bujónu
- 2 cibule
- Olivový olej (nebo jiný vhodný tuk, např. přepuštěné máslo)
- Na dochucení sůl, pepř, drcený kmín, případně směs koření na zeleninu
- Zelené bylinky na ozdobu (nebo do zapékací omáčky)
Na zapékací omáčku bez vajec
- 2 x 200 g kelímek zakysané smetany
- 150 g hustého bílého jogurtu (1 kelímek)
- 100 g vyzrálého tvrdého sýra typu Grana Padano, Old gouda (nebo jiný výraznější sýr dle chuti, např. modrý sýr)
- Sůl
- 2 lžíce olivového oleje
- Zelené bylinky
- Může být stroužek česneku
Postup
- Květák rozeberu na růžičky, opláchnu v sítku a rozsekám na malé kousky. Cibuli nakrájím na drobno. V hlubší pánvi orestuji na oleji cibulku až trochu chytne barvu, přidám květák a dál restuji “do “barvičky”. Stačí pár minut, květák měkne rychle. V průběhu restování květák ochutím solí, pepřem, kmínem, případně jiným kořením.
- Batáty oškrábu a nakrájím je na plátky. Každý plátek překrojím na půl, lépe se to pak vrství a skládá k sobě. Plátky by měly být tlusté od půl cm do 3/4 cm. V hrnci je zaliju vroucí vodou jen tak, aby byly ponořené, ochutím troškou sypkého bio bujónu a pod pokličkou podusím do poloměkka. Asi 5 až 7 minut. Je třeba zkusit nožem. Zbytek tekutiny pak sliju.
- V míse spojím ingredience na zapékací omáčku. Konzistenci vyladím tak, aby byla omáčka krémová, ale spíše hustější, než tekutá.
- Pak už jen vrším do zapékací misky nebo jednotlivých mističek. Do spodu dám batáty, na ně květák, pak omáčku a ještě jednou zopakuji. Na vrchu nechávám buď jen omáčku, nebo ji ještě posypu trochou extra sýra navíc. Podle chuti a toho, kolik sýra je v omáčce.
- Zapékám na 185 stupňů asi 25 minut do zezlátnutí povrchu. Hotovo!🙂
TIPY
- Pokud chcete omáčku více sytější, můžete do ní zakomponovat i vejce. Mým cílem teď ovšem bylo vejce nepotřebovat a spojit jen smetanu a sýr.
- Místo květáku by šla podobným způsobem připravit i brokolice. 1 střední brokolice by byla akorát na 2 porce.
- Když připravuji podobné jídlo jen pro sebe, jednotlivé vrstvy zeleniny proložím sýrem cottage zjemněným jogurtem, olivovým olejem a ochuceným česnekem a bylinkami.
- Když vám náhodou zbydou nějaké předvařené plátky batátů, můžete je krátce orestovat na přepuštěném másle spolu s hráškem a máte skvělou barevnou přílohu.
- Pokud by bylo cílem snížit kalorickou hodnotu porce, tučný tvrdý sýr můžete nahradit plátkami mozzarelly, která je dostupná i v light variantě.
- Do jídla můžete snadno přidat i výživnou quinou, která je zdrojem kvalitních sacharidů. Jednu vrstvu proložte květákovou směsí smíchanou s uvařenou quinoou.
> ☝️Tučnější tvrdý sýr také využijete u této výborné francouzské cibulačky se zapečenými sýrovými krutony.🙂
Ať se vám zapečená jídla povedou!🙂