Potřebujete
Množství na 1 zapékací mísu velikosti střední pánve
- asi 8 brambor uvařených ve slupce, vychladlých
- 2 menší nebo 1 velkou cibuli
- 3 mrkve
- Kus pórku
- Olivový olej
Na omáčku
- 200 g zakysané smetany
- 2 vejce
- 300 ml mléka (dala jsem rostlinné)
- 2 lžíce hořčice
- Sůl, pepř, může být čtvrt lžičky kurkumy
- 150 g balkánského sýra (lze ho vynechat)
Postup
- Nejdříve si připravte brambory vařené ve slupce. Vařím je v dostatečně osolené vodě. Nechám vychladnout.
- Na olivovém oleji orestuji cibuli do zlatova, pak přidám mrkev a pár minut restuji. Ke konci promíchám s pórkem.
- V míse si pomocí metličky připravím omáčku. Všechny ingredience prošlehám a pak přisypu obsah z pánve. Zapékací omáčka je hotová.
- Teď už jen vrstvím. Zapékací nádobu vymažu, položím první vrstvu koleček brambor. Zaliju polovinou omáčku. Další vrstva brambor, zbytek omáčky…
- Zapékám odkryté na 190 stupňů asi 40 minut.
> ☝️Doporučuji vyzkoušet také tuto zajímavou kombinaci. Zapečené brambory s bulgurem, vejci a mozarellou.🙂
Ať vám brambory zapečené s hořčicovou omáčkou chutnají! Jsou výrazné, na přípravu nenáročné, z dostupných ingrediencí.👍