Recept

Tortilla wrap s mrkvovým hummusem, avokádem a mozzarellou

Čím naplnit tortillu, aby byla vláčná, šťavnatá a nic z ní neteklo ani nepadalo? Mrkvový hummus je perfektní základ!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Do tortill dávám častěji různé domácí pasty a pomazánky než dresinky. Jejich výhodou je hutná konzistence, vláčnost a “lepivost”. A právě ta lepivost pomůže ostatní ingredience pěkně udržet pohromadě. To se hodí obzvlášť, když chci z wrapu udělat “jídlo s sebou”.

Hummus připravuji ve 2 základních verzích. Jedna je hummus dle tradičního receptu, který je více “tekutější” a krémovější a používám ho např. jako dip k pečené zelenině. Druhá verze je hummus jako “mazadlo” do tortilll a sendvičů. Zde není podstatná dokonale hladká konzistence, ale hutnost.

Hummus je v dnešní době možné koupit i jako hotový výrobek v různých příchutích a v dobré kvalitě, s doma připraveným hummusem se však cenově nedá srovnat. Obzvlášť, pokud hummusu potřebujete větší množství do více tortill.

Pod pojmem mrkvový hummus můžete obecně najít 2 druhy receptů. Jeden je bez cizrny čistě jen z mrkve, druhý je tradiční hummus doplněný o mrkev. Mrkev je možné do cizrnové pasty zcela rozmixovat nebo jen částečně. Mrkev může být podušená, povařená, když je čas, tak i upečená v troubě. Ta má nejlepší chuť.

Za největší výhodu doma připraveného mrkvového hummusu považuji možnost ovlivnit poměr cizrny, mrkve a olivového oleje a tím i výslednou výživovou hodnotu.

Ingredience

  • Tortilly (druh dle preference)
  • Avokádo
  • Mozzarella
  • Červená cibule
  • Ledový nebo jiný salát
  • Čerstvě namletý pepř

Na mrkvový hummus

  • cca 300 g dostatečně měkké uvařené cizrny
  • 2 střední mrkve (podušené nebo upečené)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sezamové pasty Tahini
  • Šťáva z 1 citrónu
  • Čerstvé nasekané bylinky (např. koriandr nebo hladkolistá petržel)
  • Na dochucení sůl, pepř, 1 malý stroužek česneku nebo sušený česnek
  • Pár lžic vody na doladění konzistence (pokud je třeba)

 Postup

  1. Příprava mrkvového hummusu. Cizrnu si buď sama předem uvařím zcela do měkka nebo použiju hotovou nakládanou cizrnu, která má obvykle “máslovou” konzistenci. Mrkev v malém robotu nasekám na drobno a na lžíci olivového oleje nebo másla Ghí ji orestuji a pak s pár lžícemi vody podusím do měkka. Tyčovým mixérem rozmixuji cizrnu s olivovým olejem a citronovou šťávou a pár lžícemi vody do tuhé pasty. Ochutím solí, pepřem a přidám mrkev. Krátce promixuji. Vyhovuje mi, když má hummus do tortilly strukturu a zůstanou v něm drobné kousky mrkve. Na závěr vmíchám nasekané bylinky. Nejlépe mi sedí koriandr a hladkolistá petržel. Ideálně hummus nechám vychladnout v lednici.

  2. Pak už jen kompletuji tortillu a vyrobím wrap. Placku dle doporučení výrobce krátce prohřeju na pánvi a namažu mrkvovým hummusem tak, aby okraje zůstaly volné. Avokádo rozpůlím, vydlabu lžící a nakrájím na kousky nebo na plátky. Mozzarellu nechám okapat, osuším ji a nakrájím na špalíčky. Pak už jen tvořím proužky či vrstvy jednotlivých ingrediencí.

  3. Přehnu jeden nebo oba dva okraje a zatočím. Wrap balím podle toho, zda ho chci jíst hned, nebo si ho beru někam s sebou.

TIPY

  • Když připravuji hummus nebo jiné “pasty” do wrapů, vždy dělám větší množství, než zrovna sním. Vše se lépe mixuje a zároveň šetřím čas. Druhý den mám v lednici v krabičce už “hotovo”.
  • Tortillu kromě hummusu skvěle zvláční také vaječno-čočková pasta
  • Wrap je možné krátce zapéct v panini grilu. Zpevní se tím. Záleží ale na typu náplně a typu zeleniny, aby teplem nepovolila.
  • Když chystám wrapy jako pohoštění, volím menší tortilly. Ty pak po zabalení překrojím šikmo na půlky a spodky zabalím do papíru nebo fólie nebo zpevním provázkem.
  • Pokud je cílem wrapu “hlavní jídlo”, volím větší tortillu a dovnitř přidám pár lžic okořeněné lepivé rýže nebo bulguru nebo quinoi.

> ☝️Preferujete wrap s masem plný extra výrazných chutí? Rozhodně si zabalte tento wrap s krůtím masem, cheddarem a česnekovým dresinkem

Ať se vám wrapy povedou! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky