Mít doma v zásobách 1 balení kvalitních baltických rybiček se hodí. Obzvlášť, když je chuť na dobrou domácí pomazánku s čerstvým chlebem. Orestovaná kořenová zelenina jí dodá nejen vlákninu, ale i jemnější chuť.🙂
Baltické rybičky. Sleď obecný. Balení 240 g, čistý podíl asi 170 g. Mrkev je posekaná v malém robotu a orestovaná…
Pokud se pomazánka nesní hned, uchovávám ji ve vzduchotěsné dóze. Díky tomu, že je mrkev orestovaná, vydrží pomazánka déle. Preferuji skleněné dózy.
Co si budeme nalhávat. Pomazánka nemá nějakou úchvatnou atraktivní barvu. Stačí ale přidat kolečko okurky, pažitku, proužek papriky a hned to na talíři vypadá lépe.🙂
Na fotce je pomazánka na kváskovém pšenično-žitném chlebu. Vynikající je ale také na tužším celozrnném žitném chlebu nebo naopak na křehkých “křupavých” chlebech.
Mrkev se v pomazánce ztratí, obohatí ji ale o vlákninu a živiny. Kombinace rybích pomazánek se zeleninou je obecně osvědčená! 👍
1 balení baltických rybiček (měla jsem ty v oleji, čistá hmota 170 g)
1 velká mrkev
1 velká cibule
2 lžíce bio tvarohu (nebo typově obdobná alternativa)
Olivový olej
Na dochucení sůl, pepř, může být pár kapek citronové šťávy
Na ozdobu čerstvá zelenina, bylinky
Postup
Cibuli nakrájím na drobno a orestuji do zlatova na olivovém oleji. Cibuli si dám stranou a na té samé pánvi krátce orestuji mrkev nasekanou v malém robotu na drobné kousky.
Rybičky sliju a rozmačkám vidličkou. Přidám cibuli, mrkev, 2 lžíce tvarohu a dochutím hořčicí, solí, pepřem a pár kapkami citronové šťávy. Hotovo!
> ☝️Pokud dáváte přednost rybím pomazánkám z čerstvých ryb, doporučuji výbornou falešnou humrovou pomazánku z dušené ryby a zeleniny.🐭