Postupů, jak se dopracovat k tomuto jídlu, je nekonečné množství. Liší se jednotlivými kroky přípravy, skladbou koření i dalšími surovinami.
Já si květákové kari připravuji jako rychlý oběd. Pokaždé je trochu jiné a to mi vyhovuje. Zatímco se vaří rýže, v pánvi vyrábím směs.🐭Do té pak přidávám, co mám zrovna k dispozici. Kromě květáku je to často hrášek, jindy jarní cibulka, baby špenát, ale také ředkvičky, žlutá paprika, zelené fazolky a tak dále.
Naprostou nutností je ale kari správně dochutit. A správně je to tak, aby vám to vyhovovalo. Já mám ráda kari hodně pikantní, s větším množstvím kurkumy, chilli, čerstvého koriandru. Závěrečný balanc pak ladím pomocí limetkové šťávy a trošky přírodního cukru. Nejraději si to dávám s rýží basmati. 🙂
Ingredience na 3 porce
- 1 menší květák
- 1 cibule
- 1 balení kokosového mléka (asi 400ml)
- Trochu vody nebo vývaru na doladění množství omáčky
- 2 stroužky česneku
- 2 větší hrsti baby špenátu
- 3 lžičky kari koření
- Olivový olej
- Na dochucení limetková nebo citronová šťáva, pepř, čerstvý koriandr, 2 cm kousek čerstvého zázvoru, chilli paprička, trochu třtinového cukru
- K podávání rýže basmati
Postup
- Květák rozeberu na menší růžičky a chvíli je opékám na oleji. O něco později přidám proužky cibule, promíchám a přidám koření, chilli, plátky česneku a nastrouhaný zázvor. Krátce promíchám a zaliju kokosovým mlékem a trochou vývaru.
- Na mírném stupni vařím pár minut do změknutí květáku. Květák nesmí být příliš uvařený, musí zůstat na skus.
- Ke konci do omáčky vhodím lístky baby špenátu, když mám, tak i koriandr, a chuť vyladím limetkovou šťávou a troškou třtinového přírodního cukru.
☝️Tady je super nápad, jak z květáku udělat rýži.😀Tato květáková rýže je výborným základem pro jídla typu rizoto.🐭
Kdo by chtěl, může jídlo doplnit o nějaké bílkoviny navíc. Hodí se třeba cizrna nebo bio tofu natural.
Ať se vám to povede!