Recept

Cuketové lasagne se zakysanou smetanou

Máte chuť na bezmasou verzi lasagní? A nechcete se vařit s bešamelem? Zkuste tyto lasagne s orestovanou cuketou a jednoduchou omáčkou se sýrem a zakysanou smetanou. Snadné a výborné! 👍

Přípravy lasagní se lidé často zbytečně bojí. Výsledek vypadá “složitě”, práce je to ale rychlá a jednoduchá.

Já už různé druhy lasagní připravuji od oka. Někdy jsou více šťavnaté, jindy méně, někdy dám více zeleniny, jindy zase více masa nebo více plátků těstovin. Pokaždé je výsledek super. 🙂

Toto je verze s cuketami, bez použití tradičního bešamelu. Bešamel má svou originální specifickou chuť a konzistenci, o tom žádná… Co dát ale místo něj, když nechcete používat máslo a bílou mouku? Jednou z možností je omáčka ze zakysané smetany, sýra a vajec. Raz dva umíchaná.

Ingredience na 4 porce

  • 9 až 12 plátků lasagní (podle formy, jak to vyjde…)
  • 2 až 3 cukety (podle velikosti)
  • Olivový olej

Na omáčku

  • 400 g zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 200 g tvrdého vyzrálejšího sýra (cheddar, gouda…)
  • Sůl, mletý muškátový květ
  • 3 lžíce mléka (libovolný druh)

Postup

  1. Nejdříve si připravím cukety. Omyju je, případně očistím kartáčkem. Slupku nechám a nakrájím je na asi půlcentimetrové plátky. Mohou to být i velká a šikmá kolečka. Dle velikosti a tvaru cuket….Plátky cuket pak krátce orestuji z obou stran na nepřilnavé pánvi vymazané olivovým olejem nebo přepuštěným máslem.
  2. Omáčku jednoduše vytvořím tak, že rozmíchám zakysanou smetanu s vejci, ochutím a vmíchám nastrouhaný sýr. Když je smetana hodně hustá, zředím směs ještě pár lžícemi mléka.
  3. Vhodnou formu širokou asi na 3 plátky lasagní vymažu trochou tuku, položím pár plátků orestovaných cuket, na ně dám trochu omáčky a na to lasagně. Suché lasagne, není třeba je předvařovat. Pak pokračuji obdobně. Někdy udělám 3 vrstvy (9 lplátků asagní), jindy 4 vrstvy (12 plátků).
  4. Vše končí slabou vrstvou omáčky na vrchu, kterou je možné ještě trochu pokapat olivovým olejem.
  5. Peču přikryté na 200 stupňů asi 30 minut. Když k zapékací formě nemám víko, dám na ni menší plech nebo alobal…👍

Lasagně je vhodné nechat před krájením chvíli odpočinout. Lehce zatuhnou a jde to lépe

> ☝️Pokud vám po nakrájení potřebných plátků zbydou cukety, lze je jednoduše použít třeba do této krémovébatátovo-cuketové polévky. Nejlepší je s opraženými kešu.🐭👍

Cukety jsou díky své jemné neutrální chuti použitelné do slaných, ale i sladkých receptů. Dnes to byly lasagne, příště to bude perník. 🙂

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...