Placičky všech druhů, ingrediencí a barev jsou u mě doma oblíbenou záležitostí. Skvělé jsou čistě zeleninové, ale také v kombinaci s masem, rybou, tofu nebo nějakou obilovinou.
Teď je to verze rýže – zelenina. 👍
Ingredience na 15 placiček (2 větší pánve)
- 400 g studené uvařené rýže (mohou být různé typy, já jsem zrovna měla basmati)
- 300 g na drobno nakrájené nebo nastrouhané zeleniny ( může být 1 druh, nebo směs, hodí se cuketa, brokolice, mrkev, hrášek atd.)
- 2 vejce z volného chovu
- 3 stroužky česneku
- Koření na dochucení směsi ( sůl, pepř, nebo může být trochu sypkého BIO zeleninového bujónu či oblíbená směs koření na zeleninu, pro barvu zase trocha kurkumy)
- 2 lžíce bramborového nebo rýžového škrobu
- Olej na opékání placiček (např. olivový, řepkový nebo Ghí)
Postup
- Připravím si zeleninu. Pokaždé jinou. Někdy použiju jen 1 druh jako třeba brokolici, jindy kombinuji. Mrkev strouhám na jemno, cuketu na hrubo, brokolici zase sekám na drobno v robotu.
- Drobné kousky zeleniny smíchám s rýží, přidám vejce, česnek a ochutím. Když mám hodně sypkou rýži, projedu směs 3x tyčovým mixérem, aby byla trochu “matlavá”. Teď vmíchám 2 lžíce škrobu. A když chci, aby byly placičky více barevné, přidám trochu kurkumy.
- Teď už jen lžící nabírám hmotu a na rozpálené pánvi s trochou tuku tvořím hromádky a z nich placičky. Opékám pár minut z obou stran do zlatova. Pak odložím na papírovou utěrku…
Domácí petrželový dip
DIP je možné připravit mnoha způsoby. Důležité je, aby byl hustý. Já jsem teď smíchala tuhý čerstvý krémový sýr s hustým jogurtem, dochutila solí, česnekem, kapkou citronové šťávy a pořádnou hrstí nasekané petrželky. Někdy dip doladím lžící kvalitní light majonézy.
> ☝️Doporučuji vyzkoušet také tyto oblíbené mrkvové placičky s tzatziki 🐭
Na placičkách mě baví také to, že se na ně dá namazat i domácí pomazánka. A nápad na skvělou večeři “bez chleba” je tu! 🙂