Aby polévka i pěkně vypadala, držím se principu bílé fazole + “bílá” zelenina. Použít se může květák, pórek, cuketa bez slupky, brambora, pastinák atd.
Ingredience na 4 porce
- 400 g uvařených bílých fazolí (použila jsem ty malé)
- 200 g zeleniny (dala jsem 1 bramboru a kořen petržele)
- 750 ml zeleninového vývaru
- Na dochucení sůl, bobkový list, může být špetka bílého pepře nebo špetka muškátového květu)
- Na závěr na sucho opražená semínka, pár kapek oleje lisovaného za studena, zelené bylinky
Postup
- Jako první je zajistit uvařené fazole. Já to dělám tak, že koupím půlkilové balení bílých fazolí a cca polovinu balíčku přes noc je namočím do dostatečného množství vody. Druhý den je sliju, zaliju novou vodou a s kořením (nové koření, bobkový list, kmín) je vařím do měkka. Doba varu je dle typu fazolí a způsobu vaření. Většinou vaření trvá hodinu, fazole se ale dají udělat také v pomalém hrnci.
- A teď už jen jednoduše vezmu asi 400 g uvařených fazolí, k nim přidám zeleninu, zaliju vývarem, okořením trochou mletého bobkového listu nebo muškátového květu a vařím asi 15 minut do změknutí zeleniny.
- Rozmixuji do hladka. Nejlépe to jde ve stolním mixéru. Rozdělím do mističek a nechám na každém, zda si bude chtít polévku doladit semínky a nějakou zelení. Hotovo!
> ☝️Oblíbenou krémovou polévkou je také polévka z máslové dýně. Pro dýňové období ideální! 🐭
Krémové luštěninové polévky jsou skvělé v tom, že se nemusí nijak dohušťovat.👍