Recept

Domácí bryndzové halušky

Připravit si domácí halušky z brambor je velmi snadné. Ve spojení s bryndzou a domácí slaninou se jedná o tradiční slovenské jídlo, které je chuťově jedinečné.

Když halušky, tak pěkně domácí. Žádná krabice se suchou směsí ze supermarketu s názvem „Halušky“, žádný mražený polotovar, který jen stačí dát do mikrovlnky… Jen halušky ze základních surovin mají tu opravdovou chuť.

Do halušek patří jen brambory a mouka. Vejce není nutné. Škrob obsažený v bramborách je dostatečným pojivem.

Základní receptura

Poměr 2:3 (mouka : brambory)

Ingredience na 4 porce


  • 500 g moučnatých brambor (Typ C)
  • cca 330 g mouky (půl hrubá, půl hrubá)
  • bryndza
  • zakysaná smetana na „zředění“ bryndzy
  • pár lžic vody, ve kterých se vařily halušky
  • slanina (kvalitní, domácí, bez konzervantů, tradičně se používá neuzená)

 Postup

  1. Brambory oškrábu a nastrouhám na jemném struhadle.
  2. Zatímco pracuji na těstě, dám si do velkého hrnce vařit vodu. Do nastrouhaných brambor začnu postupně přimíchávat polohrubou a hrubou mouku půl na půl do té doby, dokud nedosáhnu požadované hustoty těsta. Těsto na halušky musí držet na vařečce. Pokud bude moc řídké, halušky se rozvaří.
  3. Těsto protlačím přes síto na halušky do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.
  4. Halušky smíchám s bryndzou zředěnou 2 lžícemi zakysané smetany a se lžící vody, ve které se halušky vařily. Jsou pak krásně vláčné.
  5. Na talíři posypu opečenou slaninou.

> ☝️Halušky výborně chutnají i v alternativní čistě rostlinné variantě. Doporučuji vyzkoušet halušky ze špaldové mouky se zelím a uzeným tofu

Když doma máte pár brambor a sítko na halušky, základ pro mnoho jídel může být za chvíli hotový. Halušky s bryndzou jsou originál, výborné jsou ale i verze se špenátem, kozím sýrem, zelím a tak dále. 🙂

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...