Šťavnaté flíčky se zelím, to je klasika. Stačí někde ulovit hlávku zelí, koupit kvalitní vaječné flíčky, nabrousit nůž a vše je připraveno. Jednoduché, chutné...🙂
Když píšu v tomto receptu zelí, tak myslím toto. 🙂Hlávkové zelí.
Vaječné flíčky, fleky… Tyto jsou “babiččiny” tradiční válcované. Kupované 😀
2 cibule a půl hlávky zelí. Dusila jsem asi 45 minut pod pokličkou a chodila promíchávat. Zelí získá pěknou barvičku.
A teď už jen promíchat s uvařenými flíčky. Ty musí být uvařené na skus, aby při promíchávání pěkně držely tvar. 👍
Zelí zbavím horních listů, překrojím ho na půl a odříznu košťál. Zelí ještě překrojím a pak ostrým nožem nakrouhám. Je potřeba si zelí otočit tak, aby při jeho krájení vznikaly dlouhé a úzké kousky.
V pánvi na tuku orestuji do zlatova cibuli a přidám zelí. Posolím, okmínuji, opepřím a nechám pod pokličkou dusit. Průběžně obracím a promíchávám, až postupně zelí změkne a zezlátne. Mně to trvalo asi 45 minut.
Když je zelí skoro hotové, uvařím flíčky. Je třeba je hlídat, aby se nerozvařily. Těm mým 7 minut vaření stačilo.