Dobrý bramborák je sám o sobě dokonalou záležitostí. Použít výraz “vylepšit bramborák” kyselým zelím by tedy nebylo úplně přesné. Zelné bramboráky jsou zkrátka jednou z variant a také skvělým nápadem, jak do jídelníčku zapojit zelí.
A proč je péct v troubě? Klasický smažený bramborák má svoji specifickou chuť, kterou ve své plnosti nelze zastoupit. Klasické bramboráky mají ale také schopnost nasáknout do sebe velké množství oleje a to třeba nemusíme chtít. Z různých důvodů.
Chytrým kompromisem je upéct bramboráky v troubě. I když jsou jiné, ušetříte nejen tuk, ale i čas. 🙂
Ingredience na 1 velký plech bramboráčků
- 500 g brambor
- 250 g vymačkaného kyselého zelí
- 2 vejce
- 2 lžíce olivového oleje do těsta
- Suchá ingredience na dohuštění těsta dle preferencí ( špaldová krupice, hrubá mouka, ovesná mouka, může být i trochu kukuřičné strouhanky atd.)
- Cibule (může být i předem do zlatova orestovaná)
- Česnek (2 až 4 stroužky dle chuti)
- Koření na bramborák (sůl, pepř, majoránka, dala jsem i drcený kmín)
Postup
- Část brambor nastrouhám na hrubo a část na jemno.
- Zelí sliju a posekám na malé kousky. Smíchám s bramborami, přidám vejce, cibuli a česnek. Cibuli je možné přidat syrovou nebo také “pro chuť” předem do zlatova opečenou.
- Ochutím kořením a dle situace lehce dohustím. Vždy záleží na tom, jak je směs díky obsažené vodě řídká. Když je zelí hodně slané, dávám pozor, abych bramboráčky zbytečně nepřesolila.
- Na velký plech dám pečicí papír a potřu ho olejem. Lžící dělám bramboráčky. Někdy je zvrchu ještě “přestříknu” olivovým olejem v rozprašovači.
- Peču na 190 až 200 stupňů do zlatova asi 35 – 40 minut.
> ☝️A tady je něco pro masožravce. Zelí pečené v troubě ve formě kuřecích stehen pečených na zelí. Bezpracné! 🐭
Zelné bramboráčky je možné ozdobit kopečkem zakysané smetany. Výborné! 🙂